Vijesti

tonci_stanicic_sven_alkalajU intervjuu sarajevskom dnevnom listu Oslobođenje objavljenom 14.11.2010. („INTERVJU: Tonći  Staničić, veleposlanik Hrvatske u Bosni i Hercegovini: BiH se brani na položaju Hrvata“, Oslobođenje, 14.11.2010.), veleposlanik Staničić dao je sljedeću izjavu kojom izravno krši Ustav RH: „Često volim ponavljati kada me pitaju što je prioritet hrvatske države ovdje, da prioritet broj jedan, možda će  to čudno izgledati, nije položaj hrvatskog naroda. To jeste prioritet, ali nije broj jedan. Naš prioritet je Bosna i Hercegovina - stabilna i funkcionalna. Jer, ako je taj prvi prioritet riješen, onda je riješen i položaj hrvatskog naroda.“

Poznato Vam je da članak 10. Ustava Republike Hrvatske nalaže „Dijelovima hrvatskog naroda u  drugim državama jamči  se  osobita skrb  i  zaštita Republike Hrvatske“, dok u Ustavu o zaštiti „stabilnosti i funkcionalnosti BiH“ nema ni slova.

U nastavku pročitajte cjeli tekst prosvjednog pisma:

 

Udruga ISTINA
Inicijativa za Slobodu, Toleranciju i
Nacionalnu Afirmaciju
Palmotićeva 70
HR-10000 ZAGREB

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA REPUBLIKE HRVATSKE

ODBOR ZA VANJSKU POLITIKU HRVATSKOG SABORA

ODBOR ZA HRVATE IZVAN HRVATSKE HRVATSKOG SABORA


Zagreb, 19. studenoga 2010.

Predmet: Prosvjedno pismo povodom protuustavnih izjava veleposlanika RH u Bosni i Hercegovini

Poštovani,

obraćamo Vam se kao nevladina udruga među čijem je ciljevima djelovanja, između ostalog, istaknuto i dosljednog promicanje ustavnih načela, upozorenjem na protuustavne javne izjave veleposlanika RH u Bosni i Hercegovini Tonćija Staničića.

U intervjuu sarajevskom dnevnom listu Oslobođenje objavljenom 14.11.2010. („INTERVJU: Tonći  Staničić, veleposlanik Hrvatske u Bosni i Hercegovini: BiH se brani na položaju Hrvata“, Oslobođenje, 14.11.2010.), veleposlanik Staničić dao je sljedeću izjavu kojom izravno krši Ustav RH: „Često volim ponavljati kada me pitaju što je prioritet hrvatske države ovdje, da prioritet broj jedan, možda će  to čudno izgledati, nije položaj hrvatskog naroda. To jeste prioritet, ali nije broj jedan. Naš prioritet je Bosna i Hercegovina - stabilna i funkcionalna. Jer, ako je taj prvi prioritet riješen, onda je riješen i položaj hrvatskog naroda.“
Poznato Vam je da članak 10. Ustava Republike Hrvatske nalaže „Dijelovima hrvatskog naroda u  drugim državama jamči  se  osobita skrb  i  zaštita Republike Hrvatske“, dok u Ustavu o zaštiti „stabilnosti i funkcionalnosti BiH“ nema ni slova.

Protuustavnu izjavu veleposlanika Stančića ne ublažava ni njegovo ukazivanje na tobožnju izravnu uzročno-posljedičnu vezu „prvog“ i „drugog prioriteta“, jer se stabilna i funkcionalna BiH itekako može postići i neovisno, štoviše nasuprot interesu hrvatskog naroda, npr. njegovim političkim neutraliziranjem, što je dijelom upravo na djelu, čime se jednadžba s tri nepoznanice pojednostavljuje na dvije, bošnjačku i srpsku.

Dva dana nakon što su predsjednici HDZ BiH i HDZ 1990, stranaka iza kojih je na  zadnjim  izborima  stalo  preko  devedeset  posto  hrvatskog  biračkog tijela, 12.11.2010. u Mostaru potpisali sporazum o zajedničkom djelovanju u čijem prvom članku  ističu  kako su suglasni da se “ustavna jednakopravnost hrvatskog naroda može osigurati samo reformom ustava i novom teritorijalnom organizacijom koja će uključivati utemeljenje federalne jedinice s hrvatskom većinom”, veleposlanik Staničić izravno se miješajući u unutrašnja pitanja BiH i političku volju tamošnjih Hrvata, u navedenom intervjuu Oslobođenju paternalistički poručuje: “Mislim da nije problem u trećem entitetu, jer sam uvjeren da nitko o njemu ne razmišlja. Nekad na početku mandata sam bio grub kada bi mi postavili to pitanje. Znam da sam jednom rekao da smatram to za podvalu.”

Ova teza, osim što izravno pobija jedinstven stav legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda u BiH, u suprotnosti je i sa stavom predsjednika Josipovića, iznesenim u Mostaru 16.11.2010., gdje je Predsjednik RH kao odgovor na pitanje o hrvatskim zahtjevima za trećim entitetom izjavio: “Hrvatska podržava svako rješenje koje će dovesti do ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH s druga dva naroda, a modaliteti su stvar dogovora domaćih političara.”

Budući da predsjednik Josipović, kao sukreator vanjske politike RH, navedenom zahtjevu političkih predstavnika BiH Hrvata ne odriče legitimitet, veleposlanik Staničić koji poručuje kako “nitko ni ne razmišlja” o trećem entitetu očito provodi politiku nekog drugog kreatora. Kako bi se izbjegle nedoumice u javnosti, očekujemo od Vas da se po tom  pitanju, kao i o protuustavnim izjavama veleposlanika Staničića očitujete te učinite sve što je u vašoj nadležnosti kako se slične protuustavne izjave i tutorsko nepoštivanje političke volje legitimnih predstavnika konstitutivnog naroda u susjednoj državi ubuduće ne bi ponavljala.

S poštovanjem,

Predsjednik Udruge:

dr. sc. Nino Raspudić

Video - tribine

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.

Prijava / registracijaLogin With Facebook