Vijesti
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://komentar.hr/portal/images/stories/istina-tribina2/PB213809.JPG

U prostorijama Tribina grada Zagreba u ponedjeljak je održana javna rasprava na temu „EU-ARGUMENTI ZA I PROTIV". Organizatori iz Udruge Istina drugom po redu javnom raspravom građane su htjeli upoznati s Lisabonskim ugovorom, regulativama EU, načinima odlučivanja u institucijama Europske Unije te obvezama ali i pravima Hrvatske koja počinju s ulaskom u zajednicu sredinom 2013.godine.

Gosti izlagači mr.sc Kristijan Turkalj, iz Uprave za EU i međunarodnu suradnju Ministarstva parvosuđa, te Marjan Bošnjak, potpredsjednik stranke Jedino Hrvatska, svojim izlaganjima pokušali su istaknuti činjenice koje smatraju važnima za sve građane Hrvatske, a koje se tiču skorog ulaska u EU.

Mr.sc Turkalj  je u svom uvodnom izlaganju naglasio kako je Europska Unija jedinstvena zajednica država u svijetu, stvorena s idejom prosperiteta. Kazao je kako se svi zakoni EU, pa i Lisabonski sporazum, donose po principu zajedničkog odlučivanja i konsenzusa.

„Ugovorom iz Maastrichta 1993.godine stvaraju se temelji političke zajednice u kojoj se dio suvereniteta države prenosi, odlukom parlamenta, na institucije Unije. Zajedničkim naporima hrvatske politike Hrvatska je napokon dobila priliku sjediti za stolom odlučivanja u Bruxellesu“, poručio je Turkalj.  

Bošnjak , koji je između ostalog i autor knjige „EU? Ne, hvala!“, naglasio je kako je problem Europske Unije prvo stvaranje jedne zajedničke države s jednim centrom moći. Kao uvjereni euroskeptik dodao je kako Hrvatskoj nikako ne treba članstvo u takvoj zajednici.

„Potpisivanjem Lisabonskog ugovora Hrvatska će izgubiti svoj suverenitet. Ulaskom u Uniju pola milijarde europljana imat će zagarantirano pravo naseljavanja i kupovanja nekretnina, a takva politika dugoročno je prijetnja opstanku Hrvatske“, kazao je Bošnjak.

Svoja izlaganja i mr.sc Turkalj i gosp. Bošnjak zaključili su tezama kako hrvatski građani ipak znaju što je najbolje za njih te sami na temelju očitog mogu izvući zaključke.

„Referendum o ulasku u Uniju mora se provesti, dakle, odluku o ulasku Hrvatske u EU donose sami građani ove države i nitko više“, zaključio je Turkalj.

Katarina Lujak @ Komentar.hr

Video - tribine

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.

Prijava / registracijaLogin With Facebook