Vijesti
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://www.komentar.hr/portal/images/resized/images/stories/istina-tribina2/photo_1_587_310.jpg

Treća trbina u organizaciji Udruge Istina održala se na temu Mali narodi u Europskoj uniji. Jedini gost izlagač bio je ugledni akademik, profesor međunarodnog prava te prvi ministar pomorstva Republike Hrvatske Davorin Rudolf.

 

U uvodnome izlaganju akademik Rudolf istaknuo je kako je Europska Unija, odnosno Europska zajednica za ugljen i čelik kao preteča Unije, nastala u okolnostima kada se težilo međunarodnome prosperitetu, zajedništvu. Kasniji odnosi na međunarodnoj političkoj karti još će više utjecati na okupljanje zemalja Europe pod zajedničkim kišobranom.

„Europska Unija reakcija je na zbivanja koja se događaju u svijetu. Središte odlučivanja sve se više prebacuje sa Atlantika na Pacifik, EU je odgovor na takav slijed događaja. Također, zadnja kriza kapitalističkog sustava krah financijskog sektora pokazala je svim državama kako se moraju ujediniti kako bi preživjele", rekao je Rudolf.

Istaknuo je kako je Europska Unija jedinstvena državna tvorevina u svijetu. „ Postoji zajednički teritorij, novac, podjela vlasti, tržište, građanstvo, himna, zastava, dakle elementi države. Vizija koju se htjelo dostići je država Europa. To je bio cilj bez obzira na to kako će se stvari razvijati"

Suverenitet i identitet

Nalgasio je kako se problematika „malih" naroda Europske Unije uglavnom veže za dva pojma, suverenitet i identitet. Eruroskepticizam posebno je naglašen kod malih naroda i , ako se pita euroskeptike ulazak Hrvatske u EU znači potpuni gubitak i jednog i drugog. „Činjenica jest da podjela ovlasti u EU postoji.Treba reći kako je naš parlement taj koji odlukom prenosi dio ovlasti, odnosno suvereniteta u Bruxelles", rekao je Rudolf.

Argument koji ide u prilog ulasku Hrvatske u EU, kako će naši političari napokon sjediti za stolom za kojim se odlučuje, ne smatra u potpunosti točnim. Ističe kako će hrvatski političari biti u Buxellesu, ali njihov glas neće imati dovoljan značaj.

„Hrvatska će kao mala zemlja u Europskom parlamentu imati puno manje zastupnika nego velike zemlje, a kako se većina odluka donosi preglasavanjem , naši zastupnici će jednostavno biti nadjačani".

No, najveći problem ne vidi u funkcioniranju institucija Europske Unije. Problem je, kaže, u hrvatskim političkim elitama koje nisu bile dovoljno spretne ni sposobne zadnjih 20 godina pozicionirati hrvatske interese na međunarodnoj političkoj karti.

„O ulasku Hrvatske u EU odlučit će građani, ako uđemo dio suvereniteta parlament će odlukom prenijeti u Bruxelles, a o pitanju identiteta ne smijemo popuštati jer nas kasnije nitko neće shvatiti ozbiljno" zaključuje Rudolf.

Katarina Lujak

Video - tribine

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.

Prijava / registracijaLogin With Facebook