Vijesti

tm001U kongresnoj dvorani Matice hrvatske u organizaciji udruge Istina i Odjela za politologiju Matice hrvatske se održala tribina na temu 'Sastanak Tuđman i Milošević u Karađorđevu: Činjenice i mitovi'. Sudionici tribine su bili prof. dr. sc. Ivica Lučić i Denis Kuljiš, a moderator je bio dr. sc. Robert Skenderović.

Denis Kuljiš smatra da je predsjednik Franjo Tuđman uz srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića dijelio 'Bosnu', kako publicist voli kolokvijalno reći, misleći pri tom na Bosnu i Hercegovinu. Kuljiš je u svom izlaganju predstavio vlastiti kontekst zbivanja na međunarodnoj političkoj sceni u vrijeme „jugoslavenske krize". Kuljiševo izlaganje se nije podudaralo sa nekim važnim povijesnim činjenicama iz tog razdoblja. Kuljiš smatra da je sastanak u Karađorđevu održan 26. ožujka, a povijesna činjenica je da je sastanak održan dan prije. Kuljiš je iznio niz „argumenata" u prilog tezi o „dogovorenom ratu", a jedan od njih je da su se Tuđman i Milošević sveukupno sastali 48 puta, zatim međusobno su izručivali teoriste i napravili kartu „podijeljene Bosne" uoči početka rata. Kuljiš smatra da se je realizacija, tj. „ podijela Bosna" dogovorena u ratu.

Lučić smatra da je Karađorđevo konstruirani politički mit, jer o navodnom „tajnom sastanku Tuđmana i Miloševića" ne možemo govoriti, jer je TANJUG isti dan objavio vijest o sastanku, a sutradan sve važne dnevne novine u bivšoj Jugoslaviji. Lučić smatra da su se Tuđman i Milošević sastajali prije svega kako bi vršili pritisak na Antu Markovića, tj. na savezne institucije, jer su se zapadne sile zalagale za očuvanje Jugoslavije. Sastanak je bio obojici potreban, jer su 9. ožujka u Beogradu održane demonstracije protiv Miloševića, ali i protiv Tuđmana u kojima je masa uzvikivala i protiv potonjeg. Tuđman je s tim računao pa je stoga glavni motiv spomenutog sastanka u Karađorđevu tražiti pomoć od Miloševića da se ide u pomoć Srbima u Hrvatskoj, jer su pucnjave izbile u Pakracu početkom ožujka 1991. Tuđman je mogao preko Milioševića očuvati vlastitu poziciju i mir, jer je JNA planirala plan rušenja slovenske ali i hrvatske vlade. Lučić smatra da optužba protiv Franje Tuđmana za navodno „dijeljenje Bosne i Hercegovine" je optužba „da je dijelio Jugoslaviju". Od 48 sastanaka Tuđmana i Miloševića, 15 sastanaka je bilo prije internacionalizacije jugoslavenske krize, a 35 puta nakon toga na poziv međunarodnih institucija, a samo dva su bila nasamo, Karađorđevo i Tikveša", rekao je Lučić.

Karađorđevo je jedan politički mit, a raspad Jugoslavije je nužno dovodio do raspada Bosne i Hercegovine, a mit je konstruiran od Tuđmanovih političkih protivnika, što je legitimno u političkom nadmetanju, ali taj mit i njegovo prizivanje, poglavito u medijima, za posljedice je imao štetu novonastaloj samostalnoj Hrvatskoj državi, zaključuje Lučić.

Hrvoje Mandić

Video - tribine

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.

Prijava / registracijaLogin With Facebook