SVE ŠTO MORATE ZNATI O PRAVILNOJ HIGIJENI PARODONTA!

 SVE ŠTO MORATE ZNATI O PRAVILNOJ HIGIJENI PARODONTA!
Spread the love

22.svibanj.2020/20:43 h

Autor: #dalchy

 

 

 

Prof. Lijian Jin

Moderni profesor dentalnog laboratorija iz kliničke stomatološke znanosti

Profesor parodontologije

 Stomatološki fakultet Sveučilišta u Hong Kongu

 

Svjetski Stručnjak za zdravlje parodonta, prof. Lijian Jin, rekao je „NE“ krvarenju desni na Dan zdravlja parodonta,12.svibnja,2020g., koji je potaknula Europska parodontološka federacija, EFP

Kako bi proslavio Dan zdravlja desni, FDI sjeo je s stručnjakom za parodontologiju prof. Lijian Jin iz Hong Konga kako bi razgovarao o važnosti doživotnog zdravlja desni.  Prof. Jin jedan je od četiri stručnjaka iz FDI-jevog tima za globalni parodontalni projekt.  Radni tim pruža smjernice i znanstvenu stručnost kako bi se osigurala dobra provedba Globalnog parodontalnog zdravstvenog projekta koji ima za cilj smanjenje i sprečavanje bolesti desni širom svijeta.  Dr. Joerg Meyle, prof. David Herrera i prof. Stefan Renvert rade rame uz rame s prof. Jinom kako bi podržali rad FDI-a na promicanju parodontološkog zdravlja.

 

1. Tema Dana zdravlja 2020. je “Reci ne krvarenjima desni.” Zašto ljudi trebaju ozbiljno uzimati krvave desni?

Bolest desni je relativno tiha epidemija, što znači da može proći neprimijećeno ako ne prepoznamo rane znakove upozorenja.  S bolešću desni možemo živjeti prilično dugo, a da pritom ne osjetimo nikakvu bol ili nelagodu.

Krvarenje desni je jedan od najranijih, najvidljivijih znakova bolesti desni.  Krvarenje iz desni je očito: ne možete to poreći.

Ako imate krvarenje desni, trebali biste potražiti profesionalnu stomatološku njegu što je ranije moguće.  To se posebno odnosi na mlade: zaustavite gingivitis u njegovim tragovima prije nego što on pređe na parodontitis, ozbiljniji oblik bolesti desni.

Rana svijest o krvarenju desni je jako važna.  Ako se primjeti rano, gingivitis se može lako kontrolirati i preokrenuti.  Problem je u tome što za neke ljude gingivitis može brzo izaći izvan kontrole i pretvoriti se u parodontitis u ranom do kasnom stadiju.  A onda je prekasno.  Promjena gingivitisa u parodontitis nepovratna je.  Nakon uništavanja tkiva desni ne možete ga vratiti.

Pa zašto bismo se posebno trebali usredotočiti na krvarenje desni?  Pa, bolesti desni nisu uvijek povezane s boli, kao što je često propadanje zuba.  Mnogi pacijenti s parodontitisom propuštaju priliku da se brinu za desni jer ne shvaćaju što se događa.  Samosvijest o bolesti desni relativno je niska u usporedbi s propadanjem zuba.  Podizanjem svijesti o krvarenju desni kao jednom od prvih upozoravajućih znakova bolesti desni, pacijenti mogu rano poduzeti mjere i postići životno zdravlje desni.

2. Kako bolesti desni utječu na kvalitetu života?

Za bolesnike s teškim parodontitisom postoje značajni učinci na kvalitetu života.  Vodeći razlog djelomičnog ili potpunog gubitka zuba u odraslih je teški ili nekontrolirani parodontitis.

Očito, zubi koji nedostaju utječu na našu sposobnost žvakanja. Ograničena funkcija žvakanja negativno utječe na našu prehranu, unos hranjivih tvari i opće zdravlje. Izgubljeni zubi također utječu na govor i izgovor, posebno ako nedostaju prednji zubi.

Teška bolest desni utječe na samopoštovanje i prigušuje naše raspoloženje.  Možda se osjećamo sramni i izbjegavamo socijalne interakcije.  Izgubimo samopouzdanje.  Znakovi bolesti desni, uključujući krvarenje desni i halitozu (loš zadah) mogu pridonijeti gubitku samopouzdanja.

Višestruki odlasci kod parodontologa na intenzivno liječenje i njegu također su stresni i skupi.

Štoviše, neki dokazi pokazuju da je parodontitis povezan sa sistemskim bolestima, uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti, neke oblike raka, demenciju, pa čak i depresiju.

 3. Koji su izravni i neizravni ekonomski troškovi ako se bolesti desni ne liječe?

Prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda iz 2001. godine, bolest desni je najčešća bolest na svijetu.  Studija globalnog opterećenja bolesti iz 2010. godine pokazuje da je teški parodontitis šesta najrasprostranjenija bolest na svijetu (Kassebaum i sur. 2014).  Propadanje zuba najčešća je bolest širom svijeta (Marcenes i sur. 2013).  Jasno je da je globalni teret bolesti desni i dalje velik.

Trendovi rasta populacije, promjene faktora rizika i poboljšano zadržavanje zuba povećati će društveno-ekonomski teret parodontitisa širom svijeta koji je odgovoran za 3,5 milijuna godina proživljenih s invaliditetom i 54 milijarde USD godišnje u izgubljenoj produktivnosti.  To značajno doprinosi glavnom dijelu izravnih i neizravnih troškova oralnih bolesti od 442 milijardi USD / godišnje.

 4. Koji su glavni faktori rizika za razvoj bolesti desni? Kakvu ulogu ovdje mora igrati oralni  mikrobiom?

Bolesti desni imaju zajedničke rizične čimbenike sa sustavnim bolestima, uključujući kardiovaskularne bolesti i dijabetes.  Ti čimbenici rizika uključuju pušenje;  prerađena dijeta s visokim šećerom;  nedostatak tjelesne aktivnosti;  loše navike spavanja;  i visok stres. Bolesti desni započinju s neravnotežom interakcije bioplazme i domaćeg rasta mikrobe-domaćina i napretkom disreguliranih imuno-upalnih reakcija kod osjetljivih osoba s različitim čimbenicima rizika okoliša i domaćina (npr. Upotrebom duhana i dijabetes melitusom).

5. Razgovarajmo o važnosti prevencije. Koji je najbolji način da se spriječi pojava bolesti desni u prvom redu?

Ovo je temeljna komponenta našeg rada kao stručnjaka za parodontologiju.  Ogromni dokazi upućuju na to da se parodontitis može liječiti i učinkovito upravljati u većini slučajeva.

Ovaj savjet vrijedi za sve: vježbajte samosvijest o zdravlju desni i tražite liječenje u najranijim fazama bolesti.  Zatim, održavajte dobro zdravlje desni do kraja života.

Ovo su najbolji načini za sprečavanje bolesti desni:

Učinkovita kontrola plaka, odgovarajućim četkanjem i upotrebom interdentalnih sredstava za čišćenje (npr. Interdentalne četkice, zubni konac). Upotrijebite jednu četkicu za zube za pristup teško dostupnim područjima.

Samosvijest: obratite pažnju na ono što se događa u vašim ustima. Krvarenje desni je jedan od najvažnijih, objektivnih znakova kako vam rade desni.

Potražite pomoć stomatologa čim prepoznate znakove bolesti desni. Redovito posjećujte stomatologa kako biste očuvali zdrave desni i usta tijekom života.

Usvojite zdrav način života: vježbajte, jedite zdravu prehranu, vježbajte dobru higijenu spavanja i pronađite načine za učinkovito upravljanje stresom.

Dobre navike počinju rano: Mislim da bi se strategije prevencije trebalo naučiti počevši od osnovne škole.

 

6. Ako postoji nešto što biste mogli reći svojim pacijentima u vezi sa zdravljem desni, što bi bilo?

Život je kratak, a vaše zdravlje je neprocjenjivo.  Zdravlje desni je vaše najdragocjenije bogatstvo i morate ga čuvati.  Dobro zdravlje desni je dar koji trebamo njegovati tijekom života.

 

 

Izvor: FDI (World Dental Federation)

Foto: pixabay

Facebook Comments