Slatki kruh od krumpira s cimetom i kakaom – savršen početak vikenda

 Slatki kruh od krumpira s cimetom i kakaom – savršen početak vikenda

17.10.2020. / 8:30h

Objavio: O.M.

Pripremi slatko tijesto s cimetom koje služi kao doručak, gablec i desert piše Gastro.hr
Nema puno poslastica koje se mogu natjecati sa slatkim kruhom od krumpira s cimetom i kakaom. Opušta već sam pogled na tijesto koje se polako diže, a miris tijekom pečenja je daleko bolji od mirisa eteričnih ulja i svijeća.

Pričekaj da se ohladi prije rezanja i uživaj tijekom cijelog dana. Ako misliš da će ti biti previše, polovicu ispečenog i ohlađenog kruha stavi u zamrzivač i izvadi kad se zaželiš slatkog.

 

Sastojci:

500 g brašna

1 kuhani krumpir srednje veličine

7 g suhog kvasca

100 šećera

1 vanilin šećer

1 žumanjak

200 ml mlijeka

100 ml ulja

Za nadjev ti trebaju cimet, kakao, šećer i žlica maslaca, a za premaz još jedan žumanjak i malo mlijeka.

Priprema:

U posudi pomiješaj brašno, suhi kvasac, ohlađeni i sitno naribani krumpir, šećer i vanilin šećer pa dodaj umućeni žumanjak. Prelij toplim mlijekom i uljem pa umijesi glatko tijesto. Pokrij krpom i pusti da se diže sat vremena na toplom.

Razvaljaj tijesto pa gornju stranu premaži s malo rastopljenog i ohlađenog maslaca. U posudici pomiješaj cimet, šećer i kakao, isprobaj pa pospi po cijeloj površini osim po rubovima. Zarolaj poput orahnjače, omotaj poput babke ili pak preklopi sloj po sloj.

Kako god ti se sviđa! Premjesti u namašćeni kalup za kruh, pokrij krpom i pusti da odstoji još 20-ak minuta. Prije pečenja premaži smjesom žumanjka i mlijeka pa peci otprilike pola sata u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Ohladi prije rezanja.

U slast!

Facebook Comments

Related post