AMERIKANCI KUPILI SVE ZALIHE LIJEKA ZA COVID -19, ŠTO BI BILO DA JE RIJEČ O CJEPIVU

 AMERIKANCI KUPILI SVE ZALIHE LIJEKA ZA COVID -19, ŠTO BI BILO DA JE RIJEČ O CJEPIVU

Photograph: Mike Blake/Reuters

Spread the love

01. 07. 2020. / 9:15 h

Objavio: Istina.hr / Izvor: Guardian

SAD su tijekom sljedeća tri mjeseca otkupile gotovo sve zalihe jednog od dva lijeka za koja je dokazano da djeluje protiv Covid-19, a niti jedan nije ostavio za Veliku Britaniju, Europu ili većinu ostatka svijeta prenosi Guardian.

Stručnjaci i kampanje su zabrinuti i jednostranom akcijom SAD-a u kupnji svih zaliha remdesivira sa širim posljedicama, na primjer u slučaju da cjepivo postane dostupno. Trumpova administracija već je pokazala da je spremna nadmašiti i nadmašiti sve ostale zemlje kako bi osigurala medicinsku potrošnju koja joj je potrebna za SAD.

“Oni imaju pristup većini opskrbe lijekovima konkretno lijeku Remdesiviru, tako da za Europu nema ničega”, rekao je dr. Andrew Hill, stariji gostujući istraživač na Sveučilištu Liverpool.

Remdesivir, prvi lijek koji je u SAD-u odobrio lijek Covid-19, napravio je Gilead, a pokazalo se da pomaže ljudima da se brže oporave od bolesti. Prvih 140 000 doza, isporučenih na pokusima s drogama širom svijeta, iskorišteno je. Trumpova administracija sada je kupila više od 500 000 doza, što je cijela Gileadova proizvodnja za srpanj i 90% za kolovoz i rujan.

“Predsjednik Trump postigao je nevjerojatan ugovor kako bi Amerikancima osigurao pristup prvom odobrenom terapiju za Covid-19″, rekao je američki ministar za zdravstvo i ljudske usluge Alex Azar. „Koliko god je to moguće, želimo osigurati da ga može dobiti svaki američki pacijent kojem je potreban remdesivir. Trumpova administracija čini sve što je u našoj moći kako bi naučila više o spašavajućim terapijama za Covid-19 i osigurala pristup tim mogućnostima američkom narodu. ”

Lijek, koji je izumljen za Ebolu, ali nije uspio, pod patentom je Gileadu, što znači da ga nijedna druga tvrtka iz bogatih zemalja ne može napraviti. Trošak je oko 3200 dolara po liječenju šest doza, navodi se u izjavi američke vlade.

U svibnju je francuski proizvođač Sanofi rekao da će SAD dobiti prvi pristup svom cjepivu Covid ako uspije. Njegov izvršni direktor, Paul Hudson, citiran je: “Američka vlada ima pravo na najveću predbilježbu jer je uložena u preuzimanju rizika”, i dodao je, SAD je očekivao da “ako smo vam pomogli u proizvodnji doze u riziku, očekujemo da ćemo ih prvo dobiti. Kasnije se povukla pod pritiskom francuske vlade.

Kanadski premijer Justin Trudeau upozorio je da bi moglo doći do nenamjernih negativnih posljedica ako SAD i dalje nadmaši svoje saveznike. “Znamo da je u našem interesu zajednički i kooperativno raditi na očuvanju naših građana”, rekao je. Trumpova administracija također se pozvala na Zakon o proizvodnji u obrani kako bi blokirala slanje neke medicinske robe izrađene u SAD-u u inozemstvo.

Remdesivir: SAD dopušta hitnu upotrebu eksperimentalnog lijeka za koronavirus

No, izgleda da ništa vjerojatno ne može spriječiti SAD da zaustave tržište Remdesivirom. “Ovo je prvi veliki odobreni lijek, a gdje je mehanizam za pristup?” rekao je dr. Hill. “Još jednom smo na začelju čekanja.”

Zadnjih pet mjeseci droga je s nestrpljenjem praćena, rekao je Hill, ali još uvijek nije postojao mehanizam koji bi osigurao opskrbu izvan SAD-a. “Zamislite da je ovo cjepivo”, rekao je. “To bi bila vatrena oluja. Ali možda je to tek nešto što dolazi. ”

Remdesivir bi brže izbacio ljude iz bolnice, smanjujući opterećenje NHS-a i mogao poboljšati preživljavanje, rekao je Hill, iako to još nije prikazano u ispitivanjima, kao što je to slučaj s drugim uspješnim liječenjem, steroidom deksametazonom. Nije bilo pokušaja otkupiti svjetske zalihe deksametazona jer nema potrebe – lijek je star 60 godina, jeftin je i lako dostupan svuda.

Hill je rekao da postoji način da Velika Britanija osigura isporuke ovog i drugih lijekova za vrijeme pandemije, kroz ono što je poznato kao obvezna licenca, koja poništava prava intelektualnog vlasništva tvrtke. To bi omogućilo vladi Velike Britanije da kupuje od generičkih kompanija u Bangladešu ili Indiji, gdje Gileadov patent nije priznat.

Velika Britanija je uvijek podržavala patente, podupirući argumente farmaceutskih tvrtki da im je potreban 20-godišnji monopol da bi povratili novac koji su uložili u istraživanje i razvoj. Ali druge su zemlje pokazale interes za obveznim licenciranjem. “Postavlja se pitanje što su zemlje spremne učiniti ako to postane problem”, rekao je Hill.

 

Facebook Comments