APOLONOVE PROROČICE: SILOVANE I DROGIRANE

 APOLONOVE PROROČICE: SILOVANE I DROGIRANE
Spread the love

Zagreb, 28. 05. 2020. /18:00 h

Objavio: Pollux

 

Svima nama, ove dobro poznate riječi još zvone u glavi „Ibis redibis, nunquam peribis, in bello“. No odzvonilo je grčkim vojskovođama upravo zbog ovih riječi.

-Ići ćeš, vratiti se, nećeš u ratu poginuti, razumjeli bi tako Grci i otišli u rat. Po povratku bi shvatili da su sve napravili dobro, ali ne i stavili zarez.

Ići ćeš, vratiti se nećeš, u ratu (ćeš) poginuti. Razlike na prvi pogled nema, ali značenje se i te kako promijenilo.

Tako je proricala Pitija u Apolonovom hramu u Delfima. Od stoljeća osmog prije Krista Pitija daje savjete pa sve do 4 stoljeća. Razne proročice su se smjenjivale i zauzimale mjesto glavne proročice, mlađe nasljeđivale stariju te uzimale ime Pitija.

Posjetitelji bi dolazili u hram gdje bi ih dočekala proročica na tronošcu, sjedeći nad raspuklinom iz koje su izlazile pare. Ta je para bila plin etilen koji je izlazio iz dvije špilje ispod hrama zbog kojeg bi proročica padala u trans i imala halucinacije.

Točnim i preciznim proročanstvima vezanim uz Sokratovu slavu i smrt, osvajanje Aleksandra Velikog, neuspjeli pokušaj perzijske invazije posvjedočili su Grci u tom periodu.

 

Nažalost, postojala je još jedna poznata proročica u Grčkoj, no njoj Grci nisu vjerovali, a zvala se Kasandra. Nakon što je, prema legendi, provela noć s Apolonom, dobila je moć proricanja. Kada je Apolon izjavio ljubav koja mu nije bila uzvraćena, prokleo ju je da nitko ne vjeruje njezinim proročanstvima. Obitelj ju je čak držala zatvorenom u sobi. Poslije pada Troja silovao ju je Ajant mlađi u Ateninom hramu, no pronašla je spas u Agamemnonovom zagrljaju. Kasandra je predvidjela pad Troje, smrt kralja Agamemnona i sebe same što se i dogodilo jer je kraljeva žena bila ljubomorna na nju. Na kraju su joj ipak povjerovali, no nažalost, prekasno.

 

 

 

 

 

 

Izvor: 24sata.hr

Facebook Comments