Čačić optužio Vrdoljaka za umješanost u aferu vjetroelektrane: “Organizacija posla je postavljena tako da je izvlačenje novca zakonito”.

 Čačić optužio Vrdoljaka za umješanost u aferu vjetroelektrane: “Organizacija posla je postavljena tako da je izvlačenje novca zakonito”.
Spread the love

01. 06. 2020.

Objavio: Istina.hr

Ugovor potpisan zadnjeg dana prosinca 2013., samo 24 sata prije stupanja na snagu nove, za državu povoljnije tarife otkupa vjetroenergije, Ministarstvo gospodarstva na čelu s Ivanom Vrdoljakom je tvrtki C.E.M.P osiguralo dodatnih 65 milijuna godišnje

Predsjednik Narodne stranke – Reformisti i aktualni varaždinski župan Radimir Čačić kazao je da je Milenka Bašića, investitora u vjetropark Krš-Pađene koji je drugoosumnjičeni u aferi s vjetrenjačama, u listopadu 2016. prijavio policiji zbog prijetnje. Također je bivšeg predsjednika HNS-a i ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koji je bio koalicijski partner premijera Andreja Plenkovića optužio za umješanost u aferu vjetroelektrane.

Bašićevu prijetnju, kaže Čačić, dobio je nakon što je tada za više medija progovorio o operaciji kojom su stvorene pretpostavke da se milijarde proračunskih kuna i novca HEP-a koje građani plaćaju kroz cijenu struje preliju u džepove igrača koji investiraju u vjetroelektrane. Govorio je tada konkretno i o ugovoru koji je njegov nasljednik na mjestu ministra gospodarstva, Ivan Vrdoljak, sklopio s Bašićevom tvrtkom C.E.M.P. za gradnju vjetroparka Krš-Pađene.

Otkrio je tada da je Vrdoljak ugovor s Bašićevom tvrtkom potpisao zadnjeg dana prosinca 2013., samo 24 sata prije nego što će na snagu stupiti nova tarifa otkupa vjetroenergije kojom je bila propisana nova, za trećinu niža otkupna cijena vjetroenergije od one na koju se država obvezala ugovorom s C.E.M.P.-om.

‘Mi znamo vratiti svojim neprijateljima, a pomoći svojim prijateljima’

“Rekao sam mu na to: ‘Ok, dugo sam u politici, takvih kao vi sam se nagledao bez obzira na veličinu tvrtki koje imaju. Hvala i doviđenja!’ Moram priznati da u trenutku kad je došao na razgovor, nisam ništa znao o njemu i njegovim poslovima. Međutim, nakon tog razgovora poslao mi je i pisanu poruku čiji je smisao otprilike bio da pazim što radim. Ta je poruka bila implicitna, a ne eksplicitna prijetnja. Međutim, kao netko tko je primao prijetnji u životu i tko ih zna čitati, shvatio sam i tu pisanu poruku kao i one usmene koje mi je iznio u razgovoru kao prijetnju. U međuvremenu sam doznao i da ima brata koji je bio u sukobu sa zakonom i shvatio da se s tom ekipom ne treba šaliti. Otišao sam na policiju, pokazao im Bašićevu poruku i podnio prijavu. Ne znam kako je to završilo, ali poslije sam čuo od nekoliko ljudi kako su bili pozvani da daju iskaze.”

Goleme subvencije

U izjavama za medije koje je davao u listopadu 2016. Čačić je problematizirao način na koji je država krajem 2013. ušla u posao s Bašićevom grupacijom C.E.M.P. o otkupu vjetroenergije, odnosno sklopila s njom ugovor na 14 godina. Po europskim regulama proizvođači zelene energije dobivaju goleme subvencije u prvih 14 godina investicije i eksploatacije.

“To znači da potpisivanje takvog ugovora s državom donosi investitorima siguran novac u džep. Presudno je potpisati ugovor s državom. Time što je ugovor potpisalo zadnjeg dana prosinca 2013., samo 24 sata prije stupanja na snagu nove, za državu povoljnije tarife otkupa vjetroenergije, Ministarstvo gospodarstva na čelu s Ivanom Vrdoljakom je tvrtki C.E.M.P osiguralo dodatnih 65 milijuna godišnje”, naglašava Čačić

Investicija u vjetropark Krš-Pađene, objašnjava Čačić, vrijedna je oko 1,8 milijardi kuna. “Ako imate prihod od 200 milijuna kuna godišnje koji ste osigurali ugovorom s državom, tim prihodom investiciju ste isplatili u prvih osam do deset godina, a ostatak do isteka ugovornog razdoblja od 14 godina osigurava investitoru milijardu kuna čiste zarade. Cijela organizacija posla postavljena je tako da je izvlačenje novca zakonito” dodaje Čačić.

‘Nitko nije reagirao na upozorenja’

“Uoči potpisivanja ugovora s C.E.M.P.-om u prosincu 2013. stručne službe Ministarstva gospodarstva, prema mojim informacijama, upozorile su ministra da je potpisivanje ugovora u kojem se preskaču neke procedure protuzakonito. O svemu tome govorio sam još 2016., ali na to tada nitko nije ni trznuo. Prema tome, što se danas čudimo”, kazao je.

Pokrenuta istraga, međutim, pokazuje da su vlasnici C.E.M.P.-a u mandatu HDZ-ove Vlade uz svesrdnu pomoć državnih dužnosnika koji su bili njihovi igrači kroz institucije i regulatorne agencije pokušali i zamalo uspjeli progurati još unosnije cijene otkupa ionako preskupe vjetroenergije, odgoditi i produžiti ugovorne rokove i umanjiti financijske obaveze prema državnim tvrtkama. Još nije izvjesno je li u akciju prelijevanja milijardi kuna iz državnog proračuna i iz HEP-a u privatne džepove u ime vjetroenergije bilo uključeno samo trinaestero zasad osumnjičenih ili će se krug širiti.

Izvor: Narod.hr

Facebook Comments