Amerikanci biraju predsjednika, Biden prema anketama vodi u šest odlučujućih država

 Amerikanci biraju predsjednika, Biden prema anketama vodi u šest odlučujućih država

3.11.2020. / 9:30h

Objavio: O.M.

SAD 3. studenog bira predsjednika. Bit će to ili bivši potpredsjednik SAD-a, Joe Biden, ili trenutni predsjednik SAD-a, Donald Trump piše Index.hr

Valja napomenuti kako Trump i Biden nisu jedini službeni kandidati pa će tako Amerikanci moći glasati i za Jo Jorgensen, kandidatkinju Libertarijanske stranke, Howieja Hawkinsa, kandidata Zelene stranke, i još sedam drugih kandidata, ovisno o saveznoj državi u kojoj glasaju – uključujući repera Kanyea Westa.
No, u isto vrijeme su Biden i Trump jedini s realnim šansama za osvajanje izbora.

Posljednji dan kampanje
SAD nema institut izborne šutnje pa je ponedjeljak tako bio zadnji dan kampanje u SAD-u. Joe Biden održao je dva skupa u dvije države, dok ih je Trump održao čak pet.

Donald Trump je danas bio u Sjevernoj Karolini, Pennsylvaniji, Wisconsinu ii Michiganu u kojima je održao pet skupova.

Biden je pak danas održao skup u Pennsylvaniji i Ohiju.

Poznati uz kandidate u zadnjem danu kampanje
Kandidati su u posljednjem danu izvlačili zadnje aseve iz rukava kako bi privukli glasače, pa su posegnuli i za poznatim osobama koje ih podržavaju.

Tako je na jednom skupu za Bidena govorio bivši predsjednik SAD-a iz redova Demokrata, Barack Obama.

Osim toga, uz Bidena je na skupu u Pittsburghu bil ai Lady Gaga, dok je njegovu kandidatkinju za potpredsjednicu, Kamalu Harris, podržao pjevač John Legend.

Trumpa je pak podržao kolega političar i pristaša njegove politike, Nigel Farage, osnivač stranke Ukip, koja se zalagala za Brexit.

Trump opisao Bidena kao nekoga tko mrzi Amerikance
“Ovi izbori svode se na jednostavan izbor: želite li da vama vlada arogantna, korumpirana, bezobzirna i sebična politička klasa ili želite da vlada sam američki narod”, upitao je Trump gomilu u Fayettevilleu u Sjevernoj Karolini.

Trump je opisao Bidena kao “karijernog političara koji mrzi Amerikance”, a sebe nazvao “autsajderom” koji će ih “braniti kao nitko prije”.

Trump se često naziva političkim autsajderom iako je u Bijeloj kući zadnje četiri godine
Već glasalo preko 95 milijuna Amerikanaca
Na američkim predsjedničkim izborima već je glasalo više od 95 milijuna Amerikanaca u potencijalno najvećem odazivu na američke izbore u suvremenom dobu, objavio je U.S. Elections Projekt sa Sveučilišta Florida,.

Samo dan prije izbornog dana, broj prijevremenih glasova jednak je kao 69 posto ukupnog odaziva birača 2016.
Stručnjaci predviđaju da odaziv birača biti veći nego 2016. kada je glasalo 138 milijuna ljudi. Samo 47 milijuna Amerikanaca glasalo je prije izbornog dana prije četiri godine.

Nagli porast glasanja poštom i prijevremenog osobnog glasanja uglavnom je potaknut pandemijom koronavirusa koja je ubila više od 230.000 u Sjedinjenim Državama i nastavlja se širiti u brojnim saveznim državama.

Predsjednik Donald Trump, kritiziran zbog odgovora na covid-19, zaostaje u nacionalnim anketama za demokratskim izazivačem Joeom Bidenom. Anketa Reuters/Ipsos provedena od 27. do 29. listopada daje Bidenu prednost od 51 naprema 43 posto.

Utrka je svejedno neizvjesna
Utrka je i dalje neizvjesna u ključnim državama za ishod izbora, uključujući Arizonu, Floridu i Sjevernu Karolinu.
Očekuje se da će veliki broj Trumpovih pristaša osobno izaći na izbore 3. studenog nakon što je Trump bez ikakvih dokaza upozorio na izbornu prijevaru zbog povećanog glasanja poštom.

Demokrati su većinom prigrlili rano glasanje, ne samo zbog pandemije već i zbog poteza Trumpove administracije kojima se želi usporiti obrada američke pošte.

Za prebrojavanje glasačkih listića poslanih poštom u nekim će državama biti potrebni dani ili tjedni, što znači da pobjednik možda neće biti proglašen u satima nakon što se zatvore biračka mjesta u utorak navečer.

Neke države, uključujući Pennsylvaniju, ne počinju s prebrojavanjem glasova koji su pristigli poštom do izbornog dana, zbog čega proces ostaje usporen.

Donald Trump je nekoliko puta bez dokaza ponovio da kod poštanskih glasova ima mjesta za prijevaru, iako izborni stručnjaci kažu da se to rijetko događa na američkim izborima.

Facebook Comments

Related post