HUMANITARNE AKCIJE, I ONE KOJE TO NISU

 HUMANITARNE AKCIJE, I ONE KOJE TO NISU

Jedna francuska poslovica kaže „Sve će proći, osim dobra koje si učinio“. I zaista jedino dobra djela ostaju iza nas, ali nažalost postoje i oni pojedinci među nama koji žele iskoristiti tuđu dobrotu.

Jedan takav pojedinac je i Toni Eterović, vlasnik portala Udarno koji je naposljetku završio u pritvoru zbog organiziranja prijevare, prenio je Index. On je 2011. godine kao odgovorna osoba, na portalu objavio lažan tekst i fotografiju navodne teško bolesne djevojčice kojoj su potrebna financijska sredstva u iznosu od 15 tisuća eura za potrebnu operaciju i liječenje. U četiri godine koliko je račun bio otvoren Gospodin Eterović je u svoj džep strpao više od 125 tisuća kuna.

Može se smatrati da je ovaj slučaj uspješno riješen jer je krivac otkriven, a cijela priča dospjela u javnost. Ipak bude u oči podatak da je policiji trebalo četiri godine da otkrije prijevaru, što dovodi do zaključka da se humanitarne akcije ne kontroliraju dovoljno. Međutim puno je ovakvih sličnih slučajeva koji nikad neće biti otkriveni, pogotovo oni iz prošlosti.

Sjećam se perioda tamo negdje krajem 90-tih, kad se odjednom pojavila hrpa ljudi koji su svakodnevno išli od vrata do vrata prikupljajući novac za operacije, liječenja i slično. Ne želim ni pomisliti koliko među tim ljudima bilo onih koji su se samo htjeli obogatiti.
Svjedoci smo sve veće potrebe za humanitarnim akcijama, jer nažalost živimo u državi koju boli briga za svoje građane i slučaju neke nevolje možemo se osloniti jedino jedni na druge.

 

Humanitarne akcije su postale jedini način da netko dobije prijeko potreban lijek ili liječenje, da neko dobije pristojan krov nad glavom ili ne umre od gladi. Jednoj takvoj uspješnoj humanitarnoj akciji upravo sam bio svjedok ovih dana kada je moja draga prijateljica Leonida Kifer, koja je sa mnom nedavno gostovala u emisiji „Normalan život“ napokon skupila novčana sredstva za ortozu koja joj je prijeko potrebna da bi joj olakšala hodanje. I koliko god mi srce svaki put bude puno kad vidim da smo nekome zajedničkim snagama pomogli, toliko me žaloste slučajevi sve lukavijih prijevara.

Takvo nešto baca ljagu na sve pozitivno i lijepo. Takvo nešto izaziva sumnjičavost u ljudima i pitanje ide li njihov novac u prave ruke, a s takvim stavom može se dogoditi da za pomoć bude uskraćen netko kome je ona stvarno potrebna. I zato ostanite plemeniti i nastavite pomagati drugima, ipak ostanite oprezni i pazite kome dajete svoj novac.

 

Facebook Comments

Related post