Kako pronaći posao za vrijeme epidemije

 Kako pronaći posao za vrijeme epidemije

17.10.2020. / 14:00h

Objavio: O.M.

Nakon inicijalnog šoka i pitanja što će biti sutra i do kada će sve ovo trajati, pomalo smo se počeli prilagođavati na drugačiji način života, na novo normalno. Za sve što je bilo moguće pronašli smo dovoljno dobru alternativu pa se tako nastava odvija na daljinu, kave se piju preko video poziva, a kupuje se uglavnom online. U svemu tome, pitanje je koja je alternativa za traženje posla?

Kao da pandemija i potres nisu bili dovoljni, portali prepuni naslova o rastućem broju nezaposlenih i neuobičajen mir na ponudi poslova ne djeluje kao da pronalazak posla biti najlakša stvar na svijetu.

Nemoj gubiti nadu, dio poslodavaca aktivno zapošljava, a drugi se pripremaju uskoro nastaviti sa svojim selekcijskim procesima. Umjesto da brineš, počni se pripremati za aktivno traženje posla.

Znaj što tražiš

Zvuči banalno, ali vrijedilo je i prije epidemije i virusa. Javljanje na sve oglase za posao ikad nema smisla ako ne znaš zašto se javljaš i što uopće tražiš. Prije nego pripremiš životopis ili počneš s pisanjem još jedne generičke molbe za posao stani i razmisli što želiš raditi. Što te veseli? Što ti je bilo najzanimljivije tijekom studija ili na poslu ili praksi? U kakvoj okolini želiš raditi? Koje su tvoje vrijednosti i kod kojih poslodavaca ih možeš prepoznati? Koje pogodnosti i uvjeti rada su ti važne, a bez kojih možeš?

Ovo su samo neka pitanja na koja bi bilo dobro da znaš odgovor prije nego počneš slati prijave. I svako toliko bi bilo dobro stati i preispitati jesi li još uvijek na dobrom putu.

Ako ne znaš od kud početi ili koji su odgovori, javi nam se za savjetovanje. Uz nekoliko vježbi i savjeta pomoći ćemo ti pronaći pravi put.

Prijavljuj se i dalje

Bez obzira što sada izgleda kao da postoji malo prilika, one su tu.

Pogledaj poslove na ponudi poslova, provjeri što se trenutno traži ili koja su poduzeća zapošljavala na pozicijama koje su ti zanimljive. Iako oglas sada nije aktivan, uvijek možeš poslati otvorenu molbu. Kvalitetna prijava ostavit će pozitivnu sliku o tebi kao osobi koja je proaktivna i zna što želi. Ako i ne zapošljavaju u ovom trenutku, izgledno je da će te poslodavac zapamtiti i kontaktirati kada će ponovno zapošljavati.

Aktivno prati stranice poduzeća koja su ti zanimljiva kao i njihove društvene mreže.

Kad smo kod društvenih mreža, korisno je i učlaniti se u Facebook grupe kao što su IT Jobs Croatia ili Embedded Systems Croatia.

Kada pronađeš priliku koja ti se svidi, potrudi se oko prijave. Pripremi životopis, i u motivacijskom pismu objasni zašto se baš njima javljaš, kako im možeš doprinijeti. Uredi i svoj portfolio – dobar GitHub profil u kojem ćeš pokazati svoj čist i uredan kod koji zaista radi što treba raditi, uz pripadajuću dokumentaciju.

Izbjegavaj bezglavo slanje prijava na sve oglase koji su objavljeni i dobro se organiziraj. Znaj zbog čega se javljaš svakom poslodavcu i na koju poziciju. U organizaciji traženja posla ti može pomoći i naš predložak Trello boarda (javi nam kako ti se sviđa ).

Poveži se s drugima

Vrijeme je da obrišeš prašinu sa svojeg LinkedIn profila i počneš ga aktivno koristiti. Počni pratiti poduzeća koja su ti zanimljiva i poveži se s kolegicama i kolegama, posebno onima koji već rade. Možeš se javiti i osobama koje su odgovorne za zapošljavanje u onim poduzećima koja su ti zanimljiva.

Javi se osobama koje poznaješ, pitaj ih kako su i čime se bave, saznaj jesu li zadovoljni s onime što rade, pitaj ih detalje o poslu koji te zanimaju, zamoli ih za savjet i preporuku u traženju posla, a možeš ih pitati i da te preporuče osobi odgovornoj za zapošljavanje ili ih pitati znaju li za kakve otvorene prilike. Iznenadit će te koliko korisnih informacija ćeš dobiti.

Odaberi najprikladniji način za komunikaciju. Beskonačne poruke u inbox LinkedIna ili neke druge društvene mreže nisu najbolji način za ovakav tip povezivanja. U nekim drugim okolnostima savjetovali bismo da pitaš osobu za kavu, no sada će sasvim dobra biti i virtualna kava. Zamoli osobu za video poziv, dogovorite vrijeme, a poželjno i trajanje razgovora u vremenu kada vam odgovara i pobrini se da te ne ometaju drugi ukućani te da imaš stabilnu vezu. Pripremi pitanja unaprijed i opusti se, ovo je razgovor kao i svaki drugi.

Iskoristi vrijeme

Možda će ti pronalazak posla trebati malo više vremena od očekivanog, a možda i neće. Bez obzira na to koliko će trajati, uz to što tražiš posao iskoristi vrijeme da radiš na vještinama koje će poslodavcima biti bitne.

Sada je dobro vrijeme upisati neki od online tečajeva, vježbati tehnički intervju, napraviti ili urediti GitHub profil, odabrati i raditi na osobnom projektu o kojem ćeš moći ispričati poslodavcu (konačno je došao trenutak da isprogramiraš automatsko paljenje svjetla u WC-u

 

Facebook Comments

Related post