Koliko zubne paste istisneš na četkicu? Stomatolog upozorava da redovito griješimo i – činimo štetu

 Koliko zubne paste istisneš na četkicu? Stomatolog upozorava da redovito griješimo i – činimo štetu

17.10.2020. / 10:30h

Objavio: O.M.

Svakodnevno pranje zubi čini se prilično jednostavnim zadatkom, ali ispostavilo se da većina nas vjerojatno koristi previše paste za zube. Stomatolog Gao Jye Teh razotkrio je sve što smo mislili da znamo o omjeru zubne paste u kratkom isječku koji je postavio na svom službenom Instagram profilu. U njemu je otkrio kako je za odraslu osobu dovoljno da na četkicu nanese paste veličine zrna graška piše miss7.

Za odrasle redovito pretjerivanje s pastom za zube vjerojatno ne nanosi štetu ničemu osim njihovim novčanicima jer pastu kupuju češće nego što je potrebno. Međutim, postoji mala vjerojatnost da oštetimo svoju caklinu suvišnom pastom za zube, pogotovo ako smo pri četkanju previše agresivni. Osim toga, može doći do prekomjerne koncentracije fluora u našem organizmu, a to može dodatno iscrpiti štitnjaču te se odraziti i na našu kilažu, odnosno dovesti do neželjenog debljanja.

Korištenje previše paste za zube veća je opasnost za mlađe uzraste, posebno za djecu do osam godina kojima se još uvijek razvijaju desni. Prema Američkom udruženju stomatologa, to može dovesti do nečega što se naziva zubna fluoroza.

, Image: 133882925, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: ian west / Alamy / Profimedia

Djeca imaju više problema s preradom dodatnog fluora u tijelu, što može rezultirati pojavom bijelih crta ili pruga na odraslim zubima. Stanje neće naštetiti cjelokupnom zdravlju njihovih zuba, ali može predstaviti estetski problem čije će uklanjanje zahtijevati skupe tretmane za izbjeljivanje ili ljuskice kako bi se stvorio ujednačeniji izgled.
S druge strane medalje, dr. Gao tvrdi da usta ne bismo trebali ispirati vodom nakon četkanja jer fluoru treba vremena da djeluje. Preporučuje da samo ispljuneš sve što ste zapjenili tijekom četkanja i zatim krenete svojim poslom.

Facebook Comments

Related post