Uhićen šef Janafa i još desetak osoba, pod sumnjom i HDZ-ov saborski zastupnik

 Uhićen šef Janafa i još desetak osoba, pod sumnjom i HDZ-ov saborski zastupnik

Photo: Janaf.hr

17. rujan 2020. 09:24

Objavio: Kž

Osumnjičenici se sumnjiče za pogodovanja, trgovanje utjecajem, davanje i primanje mita, a pod istragom je i Elektro Centra Petek.

Desetak osoba našlo se na meti policije i USKOK-a koji su jutros na području Zagreba, Velike Gorice i Nove Gradiške zbog sumnji u gospodarski kriminal počeli s uhićenjem osumnjičenika i pretragama njihovih kuća, stanova, vozila i poslovnih prostora. Na meti istražitelja našla su se i dvojica gradonačelnika i saborskih zastupnika HDZ-a, odnosno SDP-a. Radi se o HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću (na glavnoj slici lijevo) i SDP-ovu gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću (na glavnoj slici desno). Njih dvojica još nisu uhićeni jer im se prije toga kao saborskim zastupnicama mora skinuti imunitet. O zahtjevu za skidanjem imuniteta odlučivat će saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo.

Osim Grgića i Barišića, osumnjičen je i Dragan Kovačević (na glavnoj slici u sredini), predsjednik uprave Janafa, a da mu je pretražen stan, potvrdio je njegov odvjetnik Ivo Farčić. MUP je pak o cijelom događaju izvijestio kratko.

“Rano jutros na području više policijskih uprava policija je započela s uhićenjima više osoba. Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem kojeg policija provodi u koordinaciji s USKOK-om unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije. Tijekom dana na više mjesta provodit će se pretrage na različitim lokacijama. Više detalja bit će poznato u kasnijoj fazi postupka”, naveo je MUP.

Osumnjičenici se sumnjiče za pogodovanja, trgovanja utjecajem, davanje i primanje mita, a pod istragom je i Elektro Centra Petek. Toj se tvrtki, prema neslužbenim informacijama, pogodovalo te je dobivala radove na raznim velikim projektima na području Velike Gorice i Nove Gradiške, a samo jedan od tih projekata bio je vrijedan oko 150 milijuna kuna. Policija je jučer pretraživala i prostorije tvrtke VG Vodoopskrbe.

Tijek događaja:

12:22 Plenković: Tko je kriv, odgovarat će

Premijer Andrej Plenković komentirao je policijsku akciju na početku sjednice vlade.

“Zadaća svih tijela, osobito pravosudnih tijela, DORH-a, USKOK-a… da nepristrano rade svoj posao. Ta poruka borbe protiv korupcije je stalna, to dokazuje naš mandat, naša vlada se za to zalaže konkretnim aktivnostima te dajemo podršku DORH-u, USKOK-u, PNUSKOK-u… Svako tko se utvrdi da je kriv će odgovarati”, rekao je premijer.

“Nećemo više komentirati. Komentirat ćemo kad se upoznamo ozbiljnije sa sadržajem ovoga što je u tijeku, ali stav je  čvrst i jasan i tako ćemo voditi našu politiku”, dodao je premijer, javlja index.hr

12:20 – SDP-ovac Vinko Grgić obratio se novinarima.

“Ne znam o čemu se radi. Saznao sam sve preko medija. Grad Nova Gradiška nema nikakve odnose s Janafom. Malo sam zbunjen. Kovačevića znam, bili smo na jednoj kavi prije 3-4 godine… Ne znam što da vam kažem. Imamo samo neku naknadu koju oni plaćaju za zemljište. Moram vidjeti moja prava, gdje se mogu informirati. Neka sustav radi svoj posao, a ja sam na raspolaganju njima kako i vama”, dodao je.

Kaže da se još nije odlučio za odvjetničku pomoć.

11:43 – Iz JANAF-a su priopćili da su trenutno u tvrtki izvidi djelatnika policije i PNUSKOK-a te poručuju kako se u Društvu na svim lokacijama održavaju redovite poslovne aktivnosti.

Za sve detalje prethodno navedenog, mole medije da se brate nadležnim institucijama.

10:58 – Tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada koja se spominje u istrazi oko navodnog namještanja poslova u Janafu s tom državnom tvrtkom u zadnje tri godine sklopila je 16 ugovora, uglavnom samostalno. Samo njih nekoliko sklopila je kao dio zajednice ponuditelja. Za sve te ugovore proveden je postupak javne nabave, no Janaf nije obveznik Zakona o javnoj nabavi. Vrijednost tih ugovora ne navodi u Janafovom registru. Zadnji ugovor Janaf i elektrocentar Petek sklopili su u ožujku ove godine i to za izvođenje radova na zamjeni srednjenaponskih kabela za napajanje transformatorskih stanica PTS 4 i PTS 2 RPGE – nužno napajanje.
Elektrocentar Petek osnovan je 1995. godine, osnivači su mu Krešo i Miroslav Petek. Tvrtka je lani imale prihode od 679 milijuna kuna i 19 milijuna kuna dobiti.

10:26 – Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva Robert Jankovics potvrdio nam je da su ga kontaktirali iz DORH-a te da će se MIP odmah sastati čim materijal DORH-a stigne u Sabor. Nije htio govoriti za koga se traži skidanje imuniteta jer još nije dobio zahtjev, no neslužbeno se može čuti da je riječ o Draženu Barišiću, HDZ-ovu gradonačelniku Velike Gorice i Vinku Grgiću, SDP-ovu gradonačelniku Nove Gradiške.

Ne može se voditi kaznena istraga ni u kojoj fazi protiv saborskih zastupnika dok to ne odobri Sabor. U tu svrhu će se danas sastati MIP koje Saboru, na zahtjev DORH-a, predlaže ukidanje imuniteta zastupnika radi vođenja kaznenih postupka.

10:20 – Večernji list doznaje da je iz redova SDP-a osumnjičen Vinko Grgić, inače gradonačelnik Nove Gradiške.

9:58 – U Sabor je stigao zahtjev za ukidanjem imuniteta jednom HDZ-ovu i jednom SDP-ovu zastupniku.

9:50 – Policija je u velikogoričkoj Gradskoj upravi i zapečatili su Odjel za komunalne djelatnosti. Drugi policijski tim je u tvrtki VG vodoopskrba gdje su zapečatili urede i izuzimaju dokumentaciju. Neslužbeno, povod češljanja je aglomeracija Velike Gorice. To je projekt vrijedan 700 milijuna kuna koji podrazumijeva izgradnju nove kanalizacije za više od pola grada, a gradi se i pročistač otpadnih voda.

9:45 – Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić Hini je potvrdila da je “rano jutros na području više policijskih uprava policija započela s uhićenjima više osoba”.

No, u policiji pritom nisu željeli govoriti ni o kakvim imenima. Dodaje da će se tijekom dana na više mjesta provodit pretrage na različitim lokacijama te da će više detalja biti poznato u kasnijoj fazi postupka.

9:40 – Kako doznaje Večernji, istragom je obuhvaćena i tvrtka Elektrocentar iz Ivanić-Grada, piše vecernji.hr

Facebook Comments

Related post