Kao da nas netko ima na “piku” – suhog vremena nema na vidiku

 Kao da nas netko ima na “piku” – suhog vremena nema na vidiku
Spread the love

 

Budući da u prognozama za sljedeće dane nema velike promjene u odnosu na prošle, da se baš svakodnevno na svim mjestima ne ponavlja gotovo isto – evo za početak nešto malo drukčije, s nadom da se dovoljno razumije, a možda nekoga i nasmije, pa poslije opet “klasičnije”…

Do početka lipnja kao da nas nebesa imaju na “piku”,i baš kao po visinske ciklone nepisanom pravilniku,koji zna sva’k’ tko je studirao PMF geofiziku,diljem Hrvatske stabilnoga vremena nema na vidiku!

A ni temperaturu nećemo gledati u iznadprosječnom obliku.

Vedrina i oblaci nastavljaju istu “politiku”,pa ćemo i dalje gledati promjenjivu meteosliku,a neki povremeno doživljavati i vremensku nepriliku,uz gromove, munje, lokalno moguću i tuču – čak i paniku.

Ovaj tipični proljetni ugođaj ne zaslužuje veliku viku. Uostalom, prognoze za ljeto nude svojevrsnu ispriku…

A uobičajenu, “normalniju” i detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa – prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana te prognozama za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, koji je nedavno ušao u 31. godinu postojanja.

Četvrtak: djelomice sunčano, ali nestabilno, uz slabiji vjetar

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: “U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano, a uz jači razvoj oblaka poslijepodne će ponegdje biti kratkotrajne kiše ili pljuskova. Uz povremeno umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar najviša dnevna temperatura bit će uglavnom 20 ili 21 °C.

Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, nakon razmjerno svježeg jutra. Bit će djelomice sunčano, poslijepodne uz porast naoblake, a prema večeri i u noći povremeno će biti kiše, pa i u obliku pljuskova, najprije u Međimurju i Hrvatskom zagorju.

Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj promjenljivo oblačno. Uz više oblaka poslijepodne i navečer mjestimična kiša, pri čemu su pljuskovi mogući ponajprije u Gorskom kotaru te ponegdje u Istri. Puhat će umjeren sjeverni vjetar, na Jadranu bura i tramontana. Nakon svježeg jutra na kopnu, dnevna temperatura u gorju će biti između 17 i 19 °C, na Jadranu od 21 do 23 °C.

Uglavnom suho, te u početku pretežno sunčano, zatim djelomice sunčano bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će umjerena bura i tramontana, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, uz malo do umjereno valovito more. Jutarnja temperatura između 10 i 15 °C, a najviša dnevna od 21 do 25 °C.

Na jugu Hrvatske bit će podjednako toplo, uz buru i tramontanu, prema otvorenome moru sjeverozapadni vjetar. Uz obilje sunca, poslijepodne se ipak ne može isključiti mogućnost kratkotrajne kiše, pa i u obliku ponekog pljuska.”

I dalje promjenjivo…

“Promjenljivo oblačno, vjetrovito i razmjerno svježe u kopnenom će području biti do kraja tjedna. Mjestimične kiše, uz česte pljuskove, bit će osobito u petak, a prema trenutačnim je prognozama najveća vjerojatnost za uglavnom suho vrijeme je u nedjelju.

I na Jadranu će biti povremene, mjestimične kiše, ali ipak manje nego na kopnu. Pritom je vjerojatnost za pljuskove najveća u subotu, osobito u Dalmaciji. Puhat će većinom umjerena bura i sjeverozapadni vjetar.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Facebook Comments