KOLIKO JE ZAPRAVO ZDRAV SLANUTAK? + zdrava grickalica recept

 KOLIKO JE ZAPRAVO ZDRAV SLANUTAK?  + zdrava grickalica recept
Spread the love

28. 05. 2020. / 22:00 h

Autor: Dalchy

 

SLANUTAK

Smatra se da potječe iz zapadne Azije i da su ga u Europu prenijeli Turci, koji ga nazivaju nohut.

Slanutak je mahunarka čije je sjeme slično sjemenu soje ili sušenom zrnu graška. Svjetlosmeđe je boje i koristi se u pripremi variva ili kao dodatak ostalom povrću za pripremanje vrlo ukusnih jela.

Zbog svoje kremaste strukture i orašastog okusa, slanutak je izvrstan za pripremu namaza i dipova.

Podrijetlo slanutka nije sa sigurnošću utvrđeno. Smatra se da potječe iz zapadne Azije i da su ga u Europu prenijeli Turci, koji ga nazivaju nohut. Poznavali su ga i stari Rimljani, koji su ga kuhali, pržili i miješali s drugim mahunarkama, osobito graškom.

Iako je u svijetu rasprostranjen gotovo na svim kontinentima, najviše se uzgaja u Aziji (Indija, Pakistan, Kina, Afganistan, Iran, Sirija). U Europi je najviše cijenjen u Španjolskoj. U nekim zemljama od slanutka melju brašno, koje zatim miješaju s pšeničnim ili ga koriste kao nadomjestak za kavu.

Slanutak je namirnica visokovrijedna za ljudsku prehranu, a u mnogim zemljama predstavlja važan izvor bjelančevina, koje povećavaju apsorpciju željeza i kalcija. Poboljšava rad slezene i djeluje dijuretički.

Klijanje slanutku povećava iskoristivost bjelančevina, vitamina i minerala, a smanjuje koncentraciju neprobavljivih ugljikohidrata. Primjerice, obrok riže pripremljen uz slanutak ima potpuni sastav dnevnih potreba organizma za esencijaln im aminokiselinama.

Slanutak je bogat energijom – u samo 100 g ima 364 kcal/ 1522 kJ energije, a od toga 19,3% proteina i 17,4 g dijetetskih vlakana.

Slanutak je izvrstan izvor mangana, minerala koji sudjeluje u procesu dobivanja energije iz proteina i ugljikohidrata te sudjeluje u sintezi masnih kiselina, neophodnih za održavanje zdravog živčanog sustava i važnih u procesu proizvodnje kolesterola za stvaranje hormona.

Željezo je vitalan makroelement za zdravlje tijela; ima ga svaka stanica, vezan je na protein i tvori hemoglobin. Pojačava distribuciju kisika kroz tijelo i pomaže u proizvodnji energije.

Magnezij ima ulogu u relaksaciji živaca i mišića te održavanju cirkulacije krvi. Magnezija najviše ima u kostima (60-65%) i mišićima (25%), zatim u ostalim stanicama i tjelesnim tekućinama. Magnezij u kostima je dio minerala, a ostalo se nalazi na površini (zalihe iz kojih ga organizam crpi).

Cink je mikroelement potreban u malim količinama. Pomaže u održavanju ravnoteže šećera, stabilizira metabolizam, sprječava slabljenje imunološkog sustava, potiče optimalni osjet mirisa i okusa. Na nedostatak ukazuje neodgovarajući osjet okusa i mirisa.

Od vitamina B-kompleksa u znatnim količinama se u slanutku nalazi tiamin, pantotenska kiselina i folna kiselina. Tiamin koordinira aktivnost mišića i živaca te održava rad srca. Naziv vitamina ”pantotenska kiselina” dolazi iz grčkog, gdje znači ”svugdje prisutan”, tj. u svoj hrani. Ima ulogu u procesu pretvaranja ugljikohidrata i masti u energiju i poboljšava sposobnost organizma u stanju stresa. Folna kiselina se u hrani nalazi u obliku soli folata. Folati potiču proizvodnju crvenih krvnih stanica i sprječavaju anemiju i nakupljanje homocisteina u krvi. Visoke razine homocisteina utječu na proces razvoja Parkinsonove bolesti, olakšavaju cirkulaciju i time smanjuju rizik

od srčanog udara.

Tko kaže da je nemoguće zavaliti se navečer u fotelju ispred televizora sa zdjelom grickalica i pritom – mršaviti!? (Ne, nije riječ ni o celeru, ni o jabuci.) Ovaj recept ne posvećujem brojačima kalorija nego pripadnicima kulta svemogućega glikemijskog indeksa!!!

Slanutak grickalica

Sastojci:

· 400g slanutka

· 1-2 zlice maslinovog ulja

· Sol, papar, crvena paprika… (začini po želji)

Priprema:

 Najzdraviji, najproteinskiji i najjeftiniji – slanutak iz konzerve – ocijedite i stavite da se dobro osuši.

Ukoliko koristite sušeni, namočite ga preko noći, a sutradan skuhajte ili 10 minuta u mikrovalnoj pećnici ili na običnome štednjaku (ne smije se raskuhati)

Ohlađen i osušen slanutak protrljajte rukama koje ste nauljili maslinovim ulj

em (tek toliko da se malo zamasti i postane sjajan).

Stavite ga u pleh dovoljno velik da slanutak bude u jednome redu, posolite i popaprite I dodajte ostale začine po želji.

Zagrijte pećnicu na 200°C i stavite slanutak da se peče. Svakih 10 minuta otvorite pecnicu i protresite pleh, tako da slanutak ne zagori.

Pecite oko pola sata. Pazite da slanutak izvadite kada bude napola hrskav, a u sredini jos malo mekan, tj. kada prilikom protresanja pleha čujete “suhi” zvuk. Razlog – zato sto će se u procesu hlađenja, jos ne

kih desetak minuta, slanutak dodatno osušiti. Predugo će ga pečenje (oko 45-50 minuta)

nepotrebno otvrdnuti.

 

foto: #bydalchy

Facebook Comments