GOVOR MRŽNJE NA INTERNETU

 GOVOR MRŽNJE NA INTERNETU

Kada se govori o novim tehnologijama sve češće je slučaj da se izostavi ime čovjeka od koga je sve počelo. Tim Berners-Lee, čovjek čiji je izum promijenio svijet i koji ga je učinio jednim od velikana 20. stoljeća. Danas, gotovo više od 30 godina od nastanka „Mreže svih mreža“ kako je često nazivaju, njezin izumitelj u svojim Intervjuima sa žaljenjem ističe kako je požalio zbog svog izuma.

Zamisao o slobodnoj mreži koja nije podložna autorskim pravima ili bilo kakvim kontrolama, te koja pripada čitavom svijetu odavno je izmakla nadzoru kada se u sve uključila trka za profitom. Zbog toga svega danas imamo nekoliko velikih igrača koji praktički imaju monopol nad Internetom i koje manipuliraju informacijama.

Međutim Internet je dobio potpuno novu dimenziju nastankom društvenih mreža. Nažalost, uz sve ono pozitivno što su donijele društvu, društvene mreže su stvorile fenomen govora mržnje koji danas postao jedan od najvećih problema Interneta, zbog čega danas imamo situaciju da na društvenim mrežama gotovo da i ne postoji objava bez nekog ružnog komentara.

U svemu tome možda je najtragičnije to da društvene mreže čija je prvobitna namjera bila da povežu ljude, danas uglavnom služe za širenje različitih vrsta mržnje, tako da možemo reći da društvene mreže ne samo da su nas udaljile jedne od drugih nego smo još k tome zaboravili kako na pristojan način komunicirati jedni s drugima.


Pa tko su pojedinci koji šire mržnju? To su uglavnom ljudi koji svoje frustracije, nesigurnosti i slabosti iskaljuju na drugima. To su oni, kojima sve i svatko smeta. To su oni koji stavljaju onaj svima poznati emotikon smiješka kao reakciju na slike Covid odjela u bolnicama.

To su ljudi, obično s viškom slobodnog vremena koji kao lešinari krstare internetom u potrazi za nekom fotografijom, člankom ili objavom koju bi mogli pljuvati. Takvi pojedinci naprosto uživaju u svojoj zlobi i raspisivanju mržnje. Stoga je potrebno početi kažnjavati sve brojnije skupine isfrustriranih pojedinca koji utječu na stvaranje kulture mržnje, isto tako potrebno je nove generacije toleranciji, poštovanju prema drugima koliko god oni bili drugačiji od njih, jer mržnja nikad nije problem samo pojedinca već čitavog društva.

Zato ju je potrebno iskorijeniti do najmanjeg mogućeg nivoa kako bi se društvo moglo nastaviti razvijati u „zdravim” uvjetima stvarajući tako normalnu okolinu za razvoj svega dobrog što nam život pruža.

 

Facebook Comments

Related post