Kufner: Probijena magična brojka od milijun najava prelaska državne granice

 Kufner: Probijena magična brojka od milijun najava prelaska državne granice

Photo: HRT.hr/dobro jutro hrvatska

Spread the love

01. 07. 2020. / 09:30 h

Objavio: Istina.hr / Izvor: HRT.hr

Ukinuta mjera samoizolacije, te da niti jedna zemlja nije obuhvaćena samoizolacijom.

Jutros je u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska gostovao Tomislav Kufner voditelj Službe za susjedne zemlje te upoznao javnost kako je najavljeno preko milijun prelazaka državne granice.

Europska unija krajem prošlog tjedna, nakon višesatnih razgovora predstavnika članica, napravila je popis na kojem je 15 država izvan Unije čiji će državljani moći slobodno putovati u Uniju.

– Kakva je procedura prelaska granice?

Voditelj Službe za susjedne zemlje u Upravi za granicu Tomislav Kufner u emisiji Dobro jutro Hrvatska, rekao je da su to samo preporuke koje nisu obvezujuće, te da će svaka članica EU-a donijeti odluku na nacionalnoj razini.

– Stožer civilne zaštite jučer je donio odluku da je državljanima iz Europske unije dozvoljen ulaz u Hrvatsku bez dokazivanja svrhe ulaske, dok zemlje izvan Europske unije, tzv. treće zemlje na graničnim prijelazima moraju dokazati svrhu ulaska.

Kad je riječ o državljanima BiH, Kufner jer rekao da oni prilikom ulaska u RH moraju dokazati razloge dolaska.

Dodao je i kako je ukinuta mjera samoizolacije, te da niti jedna zemlja nije obuhvaćena samoizolacijom.

Kako bi se smanjile gužve i vrijeme čekanja na granici na internetu se može ispuniti obrazac koji je zamišljen kao pomoć prilikom prelaska granice – https://entercroatia.mup.hr. Kufner je istaknuo kako je jutros probijena magična brojka od milijun najava, te da najviše participiraju Slovenci, Nijemci i Austrijanci. Dodao je i da obrazac vrijedi 90 dana.

Facebook Comments