Hrvatski animirani filmovi na festivalu u Bruxellesu

 Hrvatski animirani filmovi na festivalu u Bruxellesu

02.09.2020. / 14:37

Objavila: Zt

Festival kratkometražnog filma u Bruxellesu, koji se održava od 2. do 12. rujna, prikazat će u sklopu sekcije “Travellings” dva programska bloka sa 16 recentnih hrvatskih animiranih filmova, kako piše Hina, a prenosi Glas Istre.

Festival se trebao održati od 22. travnja do 2. svibnja, a program hrvatske animacije nastao je uz predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije, podsjećaju iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Iako je održavanje festivala prebačeno na jesen i Hrvatska više ne predsjedava Vijećem, sekcija “Travellings” i dalje je posvećena animiranim filmovima hrvatske produkcije nastalima zadnjih godina.

U prvom bloku prikazat će se “Stakleni čovjek” Daniela Šuljića, “Planemo” Veljka Popovića, “Gamer Girl” Irene Jukić Pranjić, “Posljednji izazov” Božidara Trkulje, “Simulacra” Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, “Crvenkapica Redux” Danijela Žeželja, “Noćna ptica” Špele Čadež i “Manivald” Chintis Lundgren.

Drugi blok filmova donosi “Tisuću” Danijela Žeželja, “Čoban” Matije Pisačića,” Dota” Petre Zlonoge, “Udahnut život” Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, “Kako se kalio čelik” Igora Grubića, “Miramare” Michaela Müllera, “Biciklisti” Veljka Popovića i “Toomas ispod doline divljih vukova” Chintis Lundgren.

Iako se ovogodišnje, 23. izdanje tog belgijskog festivala, održava u smanjenom opsegu prikazat će se više od 300 kratkometražnih naslova iz cijeloga svijeta, na nekoliko lokacija.

Festival će se održati bez programa međunarodne konkurencije za koji je bilo namijenjeno 62 naslova, pa će se za nagrade natjecati samo belgijski filmovi. Filmovi odabrani za međunarodnu konkurenciji bit će prikazani iduće godine.

Pobjednički filmovi festivala u Bruxellesu od 2018. godine izravno su kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji kratkometražnog animiranog filma i kratkometražnog igranog filma.

Facebook Comments

Related post