Je li spavanje s mokrom kosom zaista toliko loše koliko se misli?

 Je li spavanje s mokrom kosom zaista toliko loše koliko se misli?

16.09.2020. / 9:20h

Objavio: O.M.

Iako nas na spavanje s mokrom kosom upozoravaju još od ranoga djetinjstva, još ni danas nismo sigurne koji su od tih razloga doista istiniti. Naime, prehladiti se zbog mokre kose nećemo, ali ako je temperatura u sobi u kojoj spavamo niža, vlažna bi kosa mogla bi uzrokovati glavobolje, ali i oslabiti naš imunološki sustav. Kad je pak riječ o tome što se događa sa samom kosom, imamo nekoliko novosti.

Mokra kosa je sklona oštećenju. Naša je kosa najslabija kad je mokra. Budući da se ne preporuča niti stiliziranje mokre kose, spavanje s njom jednako je tako štetno. Mokre se vlasi pod težinom glave i dok se okrećemo u snu oštećuju, a posljedica toga je petljanje kose te njezino lomljenje.

Osim toga, na taj se način iz vlasi kose gube prirodna ulja jer ih u sebe uvlači tkanina jastuka. Tako raste i vjerojatnost da će ti sljedećeg dana kosa biti beživotna i dehidrirana. Ipak, to se događa u slučajevima redovitog odlaska u krevet s mokrom kosom, primjerice svaki drugi dan u tjednu i to mjesec dana i dulje. No ako ti se baš povremeno ne da sušiti kosu, ne brini, ništa strašno neće se dogoditi, samo pazi da to ne ponavljaš često.

Ipak, to se događa u slučajevima redovitog odlaska u krevet s mokrom kosom, primjerice svaki drugi dan u tjednu i to mjesec dana i dulje. No ako ti se baš povremeno ne da sušiti kosu, ne brini, ništa strašno neće se dogoditi, samo pazi da to ne ponavljaš često. Kao rješenje za “mirnu savjest”, osim potpuno suhe kose, stručnjaci preporučaju barem kratko sušenje na zraku, odnosno dok kosa postane barem vlažna ili pak brzinsko sušenje fenom dovoljno da se riješiš barem viška vlage iz kose.

Pogoduje stvaranju bakterije Često čujemo da je vlažna kosa i toplina na našem jastuku savršena lokacija za nastanak grinja i bakterija. Iako vlaga doista pogoduje njihovom nastanku, period spavanja je zapravo prekratak da bi se one razvile i naškodile ti, barem kako kažu dermatolozi. Pritom i dalje govorimo o slučaju povremenog spavanja s mokrom kosom. Rješenje je za to gotovo svakodnevno mijenjanje jastučnica, ali i ostavljanje jastuka na suncu kako bi se vlaga i eventualne bakterije uništile.

Tu i tamo – svima se može dogoditi.

Za sve osjetljive i sklone alergijama doista se ne preporuča spavati s mokrom kosom. Na tjemenu će se lakše i brže razviti neželjeni nametnici, moguće bakterije ili gljivice koje će se zatim prenijeti i na jastuk. Ako pak s osjetljivošću nemaš problema, ništa se neće dogoditi ako tu i tamo zaspeš dok ti je kosa mokra. No, kako bi uklonila svaku sumnju zašto ti kosa lako puca i izgleda oštećeno, fen prije spavanja ili sušenje na zraku ipak se više preporuča.

Piše: miss7

Facebook Comments

Related post