Kako je voditeljica financija iz općinske blagajne uzela 1,6 milijuna za vlastite potrebe

 Kako je voditeljica financija iz općinske blagajne uzela 1,6 milijuna za vlastite potrebe

15. 09. 2020.

Objavio: KŽ

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv 50-godišnjakinje zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave

Nakon međimurske Općine Pribislavec, u kojoj je bivša referentica pronevjerila 6,7 milijuna kuna, što je na vidjelo izašlo nakon njezine iznenadne smrti, sumnje u malverzacije pojavile su se i u Općini Sračinec u Varaždinskoj županiji. USKOK je na temelju kaznene prijave Policijske uprave varaždinske donio rješenje o provođenju istrage protiv 50-godišnjakinje zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Od siječnja 2011. do kolovoza 2018. godine kao voditeljica poslova financija u Općini, koristeći ovlast podizanja novčanih sredstava sa žiro-računa Općine na temelju virmana potpisanih od strane općinskog načelnika, s namjerom pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti, podizala je, tvrde u Uskoku, novac sa žiro-računa koji nije polagala u blagajnu, već ga je neosnovano zadržavala za sebe.

– Osim toga, u blagajnu nije polagala niti novac koji joj je predan radi polaganja u blagajnu. Potom je, radi prikrivanja, na različite načine prikazala da su podignuta novčana sredstva iskorištena za poslovanje Općine, pa je tako u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih, izrađivala je neistinite ulazne račune dobavljača i knjižila ih kao stvarne, porezne prihode Općine je prikazivala u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i različit ukupni iznos isplata sa žiro-računa Općine u odnosu na stvarni. Također je knjižila isplatu donacija raznim udrugama i društvima na temelju zamolbi za donacije te odobrenja za isplatu po temeljnici za knjiženje koje je sama izrađivala, nakon čega je izrađivala neistinite bankovne izvode o stanju i prometu po žiro-računu Općine kako ne bi bili razvidni stvarno podignuti iznosi koji nisu bili uplaćeni u blagajnu Općine, i kako ne bi bile vidljive razlike u knjiženjima koje je izvršila kako bi prikrila uzetu gotovinu – navode u Uskoku.  Nadalje, koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, neosnovano je uzimala novac iz blagajne za svoje potrebe.

– Kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe Općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju Općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili već ih je sama izrađivala ili je prepravljala račune dobavljača. Zatim je u blagajničkim izvještajima kao izdatak Općine neistinito prikazivala isplatu po navedenim računima kao i isplatu po računima koji su već plaćeni isplatom iz blagajne ili uplatom na poslovni račun dobavljača – opisuju u Uskoku način djelovanja bivše voditeljice financija. Koristeći ovlaštenje nalaganja isplata sa žiro-računa Općine, na svoj tekući račun je isplatila novac, navodeći kao svrhu povrat komunalnog doprinosa, iako prije toga nije provela nikakvu uplatu komunalnog doprinosa.

– Na opisani način okrivljenica je od ukupno podignutog novca sa žiro-računa Općine za sebe zadržala najmanje 1.169.681 kunu, a iz blagajne Općine za svoje potrebe uzela najmanje 493.500 kuna. Sveukupno je na štetu Općine sebi pribavila znatnu nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 1.663.182 kune – precizni su u Uskoku, piše večernji.hr

Facebook Comments
Podijeli Istinu.hr!
  •  
  •  
  •  

Related post