U Belgiji od zaraženih liječnika traže da rade, inače slijedi kolaps za par dana

 U Belgiji od zaraženih liječnika traže da rade, inače slijedi kolaps za par dana

26.10.2020. / 19:45

Objavila: Zt

Liječnici zaraženi koronavirusom u belgijskom gradu Liegeu zamoljeni su da nastave raditi kako bi se izbjegao kolaps sustava, javlja BBC, a prenosi Index.hr.

Oko četvrtine zdravstvenog osoblja u Liegeu zaraženo je koronavirusom, a danas je 10 bolnica u tom gradu od zaraženog osoblja zatražilo da nastave raditi ako nemaju simptome.

Čelnik belgijske Udruge medicinskih sindikata, dr. Philippe Devos, za BBC je rekao da “nemaju izbora” ako žele spriječiti kolaps zdravstvenog sustava u roku od nekoliko dana.

Svjesni su da postoji rizik da zaraze pacijente

Devos je ustvrdio kako postoji “očit rizik” da bi liječnici i ostalo zaraženo medicinsko osoblje mogli zaraziti pacijente.

U tom gradu na istoku Belgije oko trećina testova ispada pozitivna, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

Bolnice prebacuju pacijente u druge zdravstvene ustanove i otkazuju operacije koje nisu hitne prirode. Sve to događa se nekoliko dana nakon što je belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke najavio da se zemlja bliži “tsunamiju infekcija”, dodavši kako vlasti “više ne kontroliraju situaciju”.

Cijela Europa se bori s velikim porastom broja zaraženih

Odluka u Liegeu dolazi u trenucima kad se cijela Europa bori s velikim porastom broja zaraženih koronavirusom.

Italija, koja je najteže pogođena na proljeće, zatvorila je teretane, kazališta i bazene kako bi usporila širenje virusa. U nedjelju je u toj zemlji prijavljeno 21.200 novih slučajeva zaraze.

Talijanska vlada upozorila je da velik porast broja zaraženih stavlja velik pritisak na zdravstvene službe, ali premijer Giuseppe Conte ne želi narediti novi lockdown, za koji kaže da bi bio katastrofalan za ekonomiju.

Teretane i bazeni zatvoreni su i u Belgiji, a trgovine moraju zatvoriti vrata u 20 sati. Maske su obavezne na svim javnim mjestima.

U Francuskoj dužnosnici upozoravaju da bi dnevni broj novozaraženih u toj zemlji mogao biti oko 100 tisuća, što je dvostruko više od službeno potvrđene brojke.

 

Facebook Comments

Related post