OD 01. SRPNJA OTPUTUJTE U GRČKU – ZEMLJU MASLINA, BOGOVA I SLIKOVITE POVIJESTI

 OD 01. SRPNJA OTPUTUJTE U GRČKU – ZEMLJU MASLINA, BOGOVA I SLIKOVITE POVIJESTI
Spread the love

01.lipnja.2020/16:30 h, Objavila: #dalchy

PUTOVANJE U GRČKU NAKON COVID-19     

Ono po čemu je Grčka prvenstveno poznata njezina je prebogata kulturna baština. Smještena između dva mora, Grčka je jedna od kolijevki zapadne civilizacije, a danas tome svjedoče tisuće lokaliteta iz doba antike.
Ovdje ćete naći obilje mogućnosti za idealni ljetni odmor, bilo da volite mir i tišinu, aktivan odmor pun sporta i adrenalina, ili pak ludu zabavu i ples do zore. Unatoč bogatoj turističkoj ponudi, ljetovališta nisu zagušena masivnim hotelskim odmaralištima. Svaki otok nudi skriveni kutak za ispijanje jutarnje kave, uživanje na suncu ili večernju zabavu..

U velikoj promjeni politike, Grčka je najavila da će se otvoriti za sve turiste, bez obzira na nacionalnost, počevši od 15. lipnja. Međutim, grčke će se vlasti sada usredotočiti na zračne luke polaske, a ne na nacionalnost putnika – i putnika iz najgorih -hit regije će i dalje biti pod karantenom.

Grčki ministar turizma Harry Theoharis izjavio je u nedjelju da se zemlja sada fokusira na zračne luke podrijetla, dopuštajući samo 15. ožujka letove iz odobrenih zemalja, bez obzira na državljanstvo putnika.
Najava da će se Grčka ponovo otvoriti za inozemne letove od 15. lipnja nakon ograničenja pandemije koronavirusa, uslijedio je popis zemalja podrijetla, među kojima su Albanija, Australija, Austrija, Bugarska, Češka, Kina, Hrvatska, Cipar, Danska, Estonija , Njemačka, Mađarska, Izrael, Japan, Latvija, Libanon, Litva, Malta, Crna Gora, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Norveška, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Južna Koreja, Švicarska i Finska.
Od 15. do 30. lipnja letovi će biti dopušteni samo u gradove Atena i Solun. Ostale regionalne i otočne zračne luke širom zemlje otvorit će se 1. srpnja.

Obavezni testovi:
Popis sastavljen od Agencije za sigurnost zrakoplovne sigurnosti EU (EASA), koji se često ažurira, uključuje zračne luke koje se nalaze u pogođenim područjima, a za koje se smatra da su visoki rizik od prenošenja virusa Covid-19. Popis možete pogledati klikom ovdje.

Kako je ministar Theoharis rekao za ANA-MPA, “Turisti koji potječu iz zračnih luka navedenih u EASA-i moraju se testirati nakon što slete u Grčku i ostanu u određenom hotelu jedan dan”, kako bi se rezultati ispitivanja dovršili.

“Ako se test pokaže negativnim, ovi posjetitelji će tada morati poštivati 7-dnevnu karantenu. Ako njihov uzorak bude pozitivan, ostat će u 14-dnevnoj karanteni i pratit će se njihovo zdravlje “, objasnio je.

Vlasti će također provesti nasumično testiranje uzoraka na putnicima koji pristižu iz zračnih luka na “odobrenom” popisu, napomenuo je.

“Grčka otvara svoja vrata planirano, sigurno, i uvijek slijedi dogovor liječnika”, rekao je ministar. „Krećemo u medicinskom okviru i primjenjujemo naučne direktive na pismo, u potpunosti se slažući s međunarodnim direktivama o zaštiti zdravlja svakog turista i grčkih građana.”

Grčka pozdravlja svijet – Grčka je spremna još jednom dočekati svijet.

Evo kako:

1. faza – do 15. lipnja

Međunarodni letovi dozvoljeni su samo u zračnu luku Atena.
Svi posjetitelji su testirani po dolasku i dužni su prenoćiti u određenom hotelu. Ako je test negativan, tada putnik stavlja u karantenu 7 dana. Ako je test pozitivan, putnik je pod karanom pod nadzorom 14 dana.

Faza 2 – 15. lipnja do 30. lipnja

Međunarodni letovi dopušteni su u zračne luke Atena i Solun.
Ako je vaše putovanje nastalo iz zračne luke koja nije na popisu područja zahvaćenih EASA-om (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads), tada ste podvrgnuti samo slučajnim testovima po dolasku.
Ako potječete iz zračne luke na popisu područja zahvaćenih EASA-om, testirat ćete se po dolasku. Noćenje u određenom hotelu obvezno je. Ako je test negativan, putnički karantene postavljaju 7 dana. Ako je test pozitivan, putnik je pod karanom pod nadzorom 14 dana.

Faza 3 – 1. srpnja nadalje

Međunarodni letovi dopušteni su u sve zračne luke u Grčkoj.
Posjetitelji su podvrgnuti slučajnim testovima po dolasku.
Dodatna ograničenja u vezi s određenim zemljama bit će najavljena naknadno.

U Dodatku:

Dolasci kopnene granice iz Albanije, Sjeverne Makedonije i Bugarske bit će dozvoljeni od 15. lipnja. Posjetitelji će nakon dolaska biti podvrgnuti slučajnim testovima.
Dolasci morskim putem dozvoljeni su od 1. srpnja. Posjetitelji će nakon dolaska biti podvrgnuti slučajnim testovima.
Grčka u bilo kojoj fazi zadržava pravo promjene bilo čega od navedenog u svjetlu promjenjivih okolnosti.

P: Europska komisija preporučila je državama članicama da ograniče nebitna putovanja iz trećih zemalja do 15. lipnja 2020. Da li se to primjenjuje na Grčku?
O: Da. Putovanje iz bitnih zemalja iz Grčke u treće zemlje ograničeno je do 15. lipnja 2020. godine.

P: Do 15. lipnja 2020. svi putnici koji pristižu u Grčku prolaze obavezni Covid-19 test i karantenu. Da li se to odnosi na građane svih zemalja?
O: Da. Svi putnici, bez obzira na državljanstvo, uključujući državljane zemalja EU i Schengen Plus, testirani su i stavljeni u karantenu. Ista pravila očito vrijede i za grčke građane. Ako je test negativan, stavljaju se u 7-dnevnu samokarantenu; ako je test pozitivan, oni su pod nadzorom 14-dnevnog karantena. Mjere su za zaštitu javnog zdravlja i primjenjuju se na sve putnike bez diskriminacije.

P: Postoje li izravni komercijalni letovi s međunarodnog odredišta na sve grčke zračne luke?
O: Tijekom krize Covid-19 izravne su međunarodne letove s mnogih aerodroma Schengen Plus. Do 15. lipnja, međunarodni letovi stižu samo u međunarodnu zračnu luku Atena. Od 15. lipnja međunarodni letovi nastavljaju se na aerodromu u Solunu, a od 1. srpnja međunarodni letovi nastavljaju se na sve grčke zračne luke. Domaći su letovi dozvoljeni u cijeloj.

P: Što će se promijeniti 15. lipnja 2020.?
O: 15. lipnja započinje postupno vraćanje u normalu. Obvezna testiranja i karantena bit će ograničena samo na putnike, bez obzira na nacionalnost, koji dolaze iz zračnih luka pogođenih područja s visokim rizikom prenošenja infekcije Covid-19, kako procjenjuje Agencija za zrakoplovnu sigurnost Europske unije (EASA). Popis se stalno ažurira, a putnici trebaju provjeriti prije putovanja (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/Airports#group-easa-downloads).
Svi ostali putnici ući će bez ograničenja i mogu biti podvrgnuti slučajnim testovima po dolasku.

P: Što će se promijeniti 1. srpnja 2020.?
O: Svi putnici bit će podvrgnuti slučajnim testovima po dolasku. Dodatna ograničenja u vezi s određenim zemljama bit će najavljena naknadno.

P: Postoji li razlika je li putovanje izravno ili tranzitom?
O: Ne. Ista pravila primjenjuju se ako se putovanje završi izravno od točke do točke ili tranzitom.

 

Izvor: greece.greekreporter.com

Foto: pixabay/freepik

Facebook Comments