Ova biljka smatra se jednim od najvećih AFRODIZIJAKA, POTIČE RAZGRADNJU MASTI, ŠTITI JETRU, ČISTI I REGENERIRA ORGANIZAM

19.05.2020/05:36 h

Autor: #dalchy

 

Mediteranska je biljka pa uspijeva u cijelom Sredozemlju, osobito Italiji i Francuskoj, a Grčka, Portugal i Izrael su njeni najveći izvoznici. Kod nas samoniklo raste na otocima u srednjoj i južnoj Dalmaciji.
U tradicionalnoj medicini se koristila za poticanje apetita, za liječenje loše probave, kroničnih upala jetre i bubrega. Liječenje žučnog mjehura, slezene i šećerne bolesti.

 

Da. To je Artičoka.

U današnje doba brze i često nezdrave prehrane, nedovoljne tjelesne aktivnosti, stresa, mnogi imaju problema s bolovima u trbuhu, mučninom, konstipacijom, ljekoviti sastojci artičoke mogu pomoći probavnom sustavu jer potiču razgradnju masti, poboljšavaju rad žučnog mjehura, ublažuju žgaravicu, grčeve u crijevima i osjećaj nadutosti.
Artičoka djeluje i kao diuretik pa na taj način može pomoći i kod migrene koju uzrokuju toksini u krvi te poboljšati stanja kože.
Zanimljiva povijesna činjenica vezana uz artičoku potječe iz 16. st. Ova je biljka tada bila namijenjena za konzumaciju isključivo muškarcima, a ženama je bila zabranjena jer se smatralo da je afrodizijak.
Od vitamina odličan je izvor folne kiseline. A dobar je izvor vitamina C i vitamina K. Odličan izvor magnezija, bakra i mangana.

 

Artičoka štiti jetru od upala i infekcija, potiče njen rad i regeneraciju, pomaže kod izlučivanja toksičnih tvari iz organizma i liječenju hepatitisa.
Može se pripremati na različite načine u kuhinji, punjene i zapečene u pećnici ili poslužene s omiljenim umakom, artičoke su poslastica zbog koje oni koji se u nju zaljube ne mogu dočekati proljeće…
Najbolje su one čiji su listovi čvrsto priljubljeni jedan uz drugi jer su takve dovoljno mlade i najbolje ih je iskoristiti što prije nakon kupnje kako bi bile što ukusnije. Odlične su u kombinaciji s graškom ili bobom i suhim mesom upravo kako smo mi ovu deliciju spremili za vas.
Najveći dio posla oko artičoke odlazi na čišćenje vanjskih tvrdih dijelova kako bi se lakše došlo do slatkog srca. Artičokama skinite vanjske, tvrde listove, ogulite vanjsku stranu stabljike i očistite sredinu od nečistoća. Namažite ih limunovim sokom da ne oksidiraju. Prilikom čišćenja navucite rukavice kako vam ne bi obojile ruke.

Sastojci:
6-7 artičoka 400 gr graška 4 – 5 režnja češnjaka Peršin svežanj Sol, papar Maslinovo ulje Prezla (krušne mrvice) Bijelo vino (1 dcl) 1 limun
*po želji šaku pancete usitnjene i ispržene (daje onaj gušt jelu)
Artičokama prvo odrezati stapke skroz uz cvijet. (Ako su bas mlade, ja stavljam i stapke samo ih ogulim dobro). Lagano listove raširiti rukama, te ih potopiti u hladnu vodu u koju smo ocijedili sok jednog limuna oko sat vremena da iz njih izađu sve nečistoće.

Artičoke dobro rukom protresti da otklonite višak vode, te ih staviti na krpu naopako da se još malo ocijede i prosuše.

Za to vrijeme sitno usitniti češnjak i peršin, staviti u zdjelu i pomiješati sa krušnim mrvicama, soli i paprom. Mjere za ovo su stvarno otprilike, zavisi o količini artičoka.Uzeti artičoke, rukama širiti listove i u njih stavljati nadjev.

Dobro ih napunite nadjevom sve do sredine; izgledati će poput cvijeta.

Još nešto jako bitno: Kada kuhate artičoke, posuda u kojoj ćete ih kuhati mora biti tolika da artičoci budu zbijeni, ne smiju imati prostora da se okreću dok se kuhaju. Kako koji artičoke napunite, složite ih i zatim u svaki ulijte maslinovo ulje.

Zatim ulite vodu, u razini s njima, ne smiju biti pokriveni vodom, zatim vino, grašak i pancetu.

Stavite kuhati na malo jaču vatru, kada krenu kuhati smanjite, jelo je gotovo kada je kuhan grašak i kada se listovi odvajaju od sredine, cca 1h.

Vanjski listovi artičoka su tvrdi, oni se ne jedu cijeli, nego im se samo oguli meso prednjim zubima skupa sa nadjevom. Kako im se približavate sredini, sve su mekši i mekši, unutarnji listovi i sredina su mekani kao maslo i jedu se cijeli.

Uslast!

 

                                                                                

 

Foto: #bydalchy

istinahr_wp507

https://istina.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published.