Pismo Van Gogha i Gauguina prodano za 210.000 eura

 Pismo Van Gogha i Gauguina prodano za 210.000 eura
Spread the love

18. 06. 2020. / 12:35 h

Objavio: Istina.hr / Izvor:  Hina.hr

 

Pismo koje su napisali Vincent van Gogh i Paul Gauguin u kojem se opisuju posjeti bordelima i govori o budućnosti umjetnosti prodano je na aukciji za 210.600 eura.

 

Pismo je u utorak u Parizu kupila Zaklada Vincent van Gogh i bit će izloženo u njegovom muzeju u Amsterdamu. Umjetnici su ovo pismo napisali francuskom slikaru Emileu Bernardu krajem 1888. za vrijeme boravka u francuskom gradu Arlesu, gdje zaklada ima i muzej.

Pismo, napisano tjedan dana nakon što se Francuz Gauguin pridružio Nizozemcu Van Goghu u njegovom domu u Arlesu, govori Bernardu o njihovim raspravama o umjetnosti i njihovom radu.

“Sad nešto što će vas zanimati – posjetili smo neke bordele i vjerojatno ćemo tamo često raditi”, piše u pismu.

‘Gauguin trenutno radi na platnu iste noćne kavane koju sam slikao, ali s likovima viđenim u bordelima. To bi mogla biti prekrasna stvar. “

Fondacija Vincent van Gogh rekla je da je pismo najvažniji van Goghov dokument u vlasništvu bilo kojeg muzeja i jedino pismo koje je napisao s Gauguinom.

“Njihov je umjetnički dijalog bio nezaustavljiv u one dane, pa su se čak i nastavili u bordelima i u ovom pismu”, stoji u priopćenju.

Van Gogh u pismu opisuje Gauguina kao ‘neokrnjeno stvorenje s instinktima divlje zvijeri. Kod Gauguina krv i seks imaju prednost nad ambicijama. “

Gauguin je proveo oko dva mjeseca s Van Goghom u Arlesu, ali njihov se odnos pogoršao. Otišao je nakon što je Van Gogh doživio živčani slom i odsjekao mu dio uha.

 

Facebook Comments