Šećer kokosovog cvijeta smanjuje osjećaj gladi i pogoduje dijabetičarima

 Šećer kokosovog cvijeta smanjuje osjećaj gladi i pogoduje dijabetičarima
Spread the love

10.06.2020/21:15h, objavila:#dalchy

 

Ako ćete koristiti šećer kokosove palme za kolače, računajte kako 100 grama ovog šećera mijenja 100 grama bijelog ili smeđeg šećera.

Kokosov šećer je budućnost zdrave prehrane jer u usporedbi sa smeđim šećerom sadrži dvostruko više željeza, četiri puta više magnezija i čak 10 puta više cinka. U nastavku bloga saznajte što je kokosov šećer, kako se proizvodi i za koga je iznimno koristan.

Što je kokosov šećer?


Kokosov šećer je tradicionalno azijsko slladilo od nektara cvijeta kokosove palme koje se koonzumira već 5000 godina. Prerada se od tada nije ništa promijenila, sladak nektar cvjetova isparava na niskoj temperaturi dok se ne kristalizira.

Kokosov šećer ima znatno više hranjivih tvari od običnog šećera, a njegov glikemijski indeks je znatno niži.

Najistaknutije hranjive tvari u kokosovom šećeru su minerali: željezo, cink, kalcij i kalij, zajedno sa određenim masnim kiselinama, polifenolima i antioksidansima koji također mogu opravdati niz zdravstvenih prednosti.
Kako bi shvatili koliko je šećer kokosovog cvijeta dobar, najbolje ga je prezentirati kroz tablicu zaslađivača i njihovih glikemijskih indeksa.

STEVIA 0
XILITOL 7
AGAVIN SIRUP 15-30
ŠEĆER KOKOSOVOG CVIJETA 30
SIROVI MED 35-50
JAVOROV SIRUP 50-55
CRNA MELASA 54
ŠEĆERNA TRSKA 55
BIJELI ŠEĆER 80
GLUKOZA 100

Glikemijski indeks (GI) stopa je koja pokazuje koliko brzo razina šećera u krvi poraste nakon konzumiranja određene vrste hrane. Visok GI znači da organizam brzo apsorbira hranu povisujući šećer u krvi, što navodi gušteraču da luči velike količine inzulina. Nizak GI ukazuje na hranu koja se puno sporije apsorbira, čime onemogućuje porast inzulina do razina koje bi mogle narušiti zdravlje.

Za što je koristan kokosov šećer?

Zbog izuzetnog niskog glikemijskog indeksa kokosov šećer posebno je pogodan za dijabetičare, kao i šećer o kojem smo pisali u ovom tekstu.
Njegove prednosti pred drugim vrstama šećera su manji utjecaj na promjene razine glukoze u krvi te sadržaj minerala u tragovima koje ne nalazimo u drugim vrstama šećera.
Kokosov šećer se dobiva iz kokosove palme, a nutritivno je mnogo bogatiji od običnog šećera, dok ima niži glikemijski indeks od šećera, što znači da manje utječe na promjene razine glukoze u krvi, što je posljedično, uzrok razvoja

dijabetesa.

Šećer kokosove palme se dobiva iz biljnog soka kokosove palme.


Napravljen od soka cvjetnih pupova kokosove palme, kokosov je šećer izvor brojnih minerala, vitamina C, vitamina B1, B2, B3 i B6 i nekoliko aminokiselina.
Sadrži dvostruko više željeza, četiri puta više magnezija i deset puta više cinka od smeđeg šećera, koji slovi kao prilično zdravo sladilo u usporedbi s bijelim šećerom.

Kokosov šećer pomaže u borbi s viškom kilograma jer regulira omjer kolesterola u krvi, suzbija apetit i smanjuje osjećaj gladi.
Kalij u kokosovom šećer pomaže u regulaciji krvnog tlaka. Kalcij u kokosovom šećeru je vrlo važan za pravilan rast kostiju i zuba te rast mišićnih struktura organizma.
Željezo u kokosovom šećeru pomaže u jačanju imuniteta, a od velikog je značaja i za zdravlje krvi. Cink u kokosovom šećeru pogoduje razvoju moždanih stanica te zdravlju kože.
Odličan je za zaslađivanje napitaka i izradu slastica. Ako ćete koristiti šećer kokosove palme za kolače, računajte kako 100 grama ovog šećera mijenja 100 grama bijelog ili smeđeg šećera.


Posebno je upotrebljiv za spravljanje kineskih i tajlandskih jela u kojima se traži kombinacija slatkog i kiselog ili slatkog i ljutog okusa.

Koristan je i u izradi kozmetike u kućnoj radinosti, dodan u pilinge temeljito čisti površinski sloj kože i uklanja odumrle stanice.

Prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu, šećer kokosa je bio najodrživiji zaslađivač na svijetu u 2014. godini. Ne sadrži nikakve umjetne pojačivače niti je kemijski izmijenjen tijekom prerade u oblik koji nalazimo na policama supermarketa.
Kada je riječ o kozmetičkoj industriji, mnogi proizvodi danas sadrže upravo kokosov šećer koji temeljito čisti površinski sloj kože te uklanja odumrle stanice. Domaći piling od kokosovog šećera možete napraviti i sami za samo nekoliko minuta, dodajući kokosov šećer sapunu za pranje tijela ili lica.

 

Izvor: tvornicazdravehrane

Foto: pixabay/goodness

Facebook Comments