Sve su pite pitice,samo je burek pitac.Donosimo vam recept za burek/pitu sa junećim mesom u vučenom tijestu

 Sve su pite pitice,samo je burek pitac.Donosimo vam recept za burek/pitu sa junećim mesom u vučenom tijestu
Spread the love

26.06.2020/01:06h, objavila: #dalchy, foto by Dalchy

Sastojci:

700 g oštrog brašna

1 žličica soli

100 ml  ulja

250 ml mlake vode (po potrebi dodati još)

Nadjev:

500 g mljevene junetine (dio od vrata)

žličica soli (ili malo više po želji)

papar (po želji)

1 glavica crvenog luka

2 režnja češnjaka

50 ml vode

žlica ulja

Za podmazivanje kora:

50-100 ml ulja

Preljev:

1 crveno kiselo vrhnje (ili mileram)

150 ml  vruće vode

100 ml ulja

Priprema:

Od brašna, vode, soli i ulja zamijesiti tijesto za pitu u dvije jufke, pomastiti ih sa uljem odozgora i ostaviti da odmaraju nekih pola sata pokrivene.

Dok tijesto odmara pripremiti nadjev :

Isjeckati sitno crveni i bijeli luk staviti ga u zdjelu sa vodom ,sol ,papar, jedna žlica ulja i mljeveno meso ,sve zajedno dobro sjediniti u homogenu smjesu.

Tijesto: Uzeti jednu po jednu jufku tijesta razvuči je prvo valjkom, zatim rukama lagano povlačiti prema van. (to radite na pamučnom stolnjaku)

Lagano nauljiti odozgora, i stavljati filu mesa u malim komadićima po razvučenoj jufki do pola sa svake strane kruga.

Kada potrošite svu filu, lagano odižući stolnjak zarolajte tijesto do sredine i prerežite između dviju rola, pa zamotajte u burek, ovisi koju veličinu želite (manje ili veće).

Pečenje: Slagati ih u namazan uljem pleh. Odozgo ih namazati uljem. Staviti peći na 250°c, 30min. Pa smanjiti na 220°c još 10-15 min. (do zlatno žute boje). Ja pečem bez ventilatora, upaljeno gore i dolje grijač.

Preljev: Kada je burek gotov. Preliti ga smjesom vrhnja, ulja i vruće vode, i vratiti još 10 min. u ugašenu pećnicu.

Sva ukusnost i slasnost bureka je u ovom preljevu na kraju kojemu nitko ne može odoljeti. Čak ni susjeda s kata iznad s kojom ne pričaš i koja je vjerojatno na dijeti prije godišnjeg ljetnog odmora hehehe. Kada zamiriše pečeno hrskavo tijesto izvana, a miris mesa i luka sočno unutra pomiješan vrhnjem, pinku soli i dodir ljutine papra. Dobivamo jedan sklad savršenstva. Neću više duljiti.

 

Samo ću reći Uslast! Dragi Burekoljupci!

 

Facebook Comments