USKOK ISTRAŽUJE I KUĆU RIMČEVIH

 USKOK ISTRAŽUJE I KUĆU RIMČEVIH
Spread the love

01. 06. 12020. / 13:45 h

Objavio: Istina.hr

 

‘Na vikendici se uvijek nešto radilo, a nakon jednog poziva policiji bilo nam je jasno da kuća pripada nekom važnom’

Josipa Rimac, posrnula “kninska kraljica”, trenutačno je u jednomjesečnom istražnom zatvoru. USKOK je tereti i za sumnju da je od rujna 2019. do dana uhićenja od Ane Mandac, pomoćnice ministra gospodarstva Darka Horvata, tražila da poduzme sve što treba kako bi nepovratne potpore Ministarstva u sklopu projekta “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina” bile dodijeljene obrtu “Stolarija Lapčić” Nikole Lapčića iz Knina, pekarnici “Ljubić” j.d.o.o. vlasnice Draženke Ljubić te klesarskom obrtu “Žile Knin”, vlasnika Željka Murića, bez obzira na to ispunjavaju li uvjete za te potpore, piše Slobodna Dalmacija.

Rimac je, tvrdi USKOK, sa svim ovim obrtnicima rodbinski i prijateljski povezana. Mandac je navodno pristala na to, pa su pekarnica i klesarski obrt dobili po maksimalnih 200 tisuća kuna nepovratnih sredstava, dok je stolar Lapčić, navodi se, dobio nešto manje, oko 185 tisuća kuna.

Kao protuuslugu za dobiveni novac, kako osnovano sumnjaju istražitelji USKOK-a, Lapčić je u vikendici Josipe Rimac od ožujka do svibnja ove godine izradio i postavio kuhinju, stolariju i ugradbene ormare po znatno nižoj cijeni od stvarne. Očito zadovoljna kako joj je sredio stolariju u vikendici, Rimac je, navodno, od Mandac opet tražila da osigura da Lapčić i dalje dobiva potporu te joj je dala njegove potrebne podatke.

Slučaj iz 2014.

Nije prvi put da se tajnovita vikendica Josipe Rimac spominje u javnosti u ovakvom ili sličnom kontekstu. Još prije šest godina ta je vikendica došla u središte interesa javnosti kad je tvrtka “Visoko potkrovlje” iz Žrnovnice u Kninu gradila “potporni zid dužine 30-ak metara, visine dva metra i debljine 20-ak centimetara koji će koštati 557.209,68 kuna, s PDV-om”.

Tako visoka cijena, spekuliralo se tad, uzrokovana je time što je dio radova zapravo odrađen na “obiteljskom ljetnikovcu” Josipe Rimac u Vodicama, što je i tad bio predmet istrage USKOK-a.

– Ne daj Bože da je ista firma koja je gradila potporni zid u Tomislavovoj bilo što radila na kući moga oca u Vodicama – govorila je tad Josipa Rimac za Slobodnu Dalmaciju, tvrdeći da je obiteljska kuća u Vodicama, kojoj je vlasnik njezin otac Josip Čulina, kupljena 2002., znatno prije nego što je ona postala gradonačelnica, dok se sporni zid gradio 2010. godine.

– Najviše me boli kad mi se dira u oca, koji je godinama radio u Nizozemskoj i mukotrpno, svojim radom, stekao sve, a ne pozicijom bilo koje od svojih kćeri – izjavila je tad Josipa Rimac, na vrhuncu svoje moći, godinu dana prije nego što će, kao potpredsjednica HDZ-a i direktorica izborne kampanje stranke u vrijeme Tomislava Karamarka, u rujnu 2015. dati ostavku na mjesto gradonačelnice Knina, kako ne bi sjedila na “dva stolca”, a Kninjanima je, pored svojeg zamjenika Nikole Blaževića za uspomenu i dugo sjećanje ostavila knjigu, foto-monografiju “Knin 2005.-2015.” o “postignutim uspjesima” za vrijeme njezina desetogodišnjeg mandata.

U spomenutoj vikendici, odnosno kući koja se vodi na oca dojučerašnje državne tajnice, a neki kažu i na njezinu sestru, danas nema nikoga.

Nitko se ne javlja kad pozvonite na njezina vrata u dugoj Zatonskoj ulici u novom dijelu Vodica, na predjelu zvanom Mličevac, u kojem ima na desetke, pa i stotine kuća sličnih ovoj, čak i većih i raskošnijih, podignutih u zadnjih dvadesetak godina, u vrijeme intenzivnog turističkog buma. Nema ni kućnog broja, ili ga barem mi nismo uspjeli vidjeti.

Zato nam susjedi u potrazi i nisu bili od velike pomoći – kuće su većinom zatvorene, vlasnici su im iz Zagreba ili u Zagrebu, izvan Vodica, a od onih rijetkih koje pripadaju domaćim ljudima dobivali smo isti ili sličan odgovor.

Priče sa zidića

– Josipa Rimac? Vi to ozbiljno? Ma dajte, ostavite me na miru. Nemojte me uvlačiti u te predizborne piz***ije. Znate kako je to kod nas – svi sve znaju, a nitko ništa ne zna. A znate i vi novinari sve, samo tražite nekoga kome ćete to metnit’ u usta. Da me niste slučajno spomenuli! – rekao je jedan.

– Koji je ovo put po redu da se vode istrage?! Ma na kraju neće biti ništa od svega toga! – govori neki od njih Slobodnoj Dalmaciji.

Izvor: Jutarnji list.hr / Slobodnadalmacija.hr

Facebook Comments