Aladrović: Lockdown će se dogoditi ako se ne budemo držali mjera

 Aladrović: Lockdown će se dogoditi ako se ne budemo držali mjera

02.11.2020./16:30

Objavila: Saorsa

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović bio je gost N1 Studija uživo. Ministar se nalazi u samoizolaciji nakon što je bio u kontaktu s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac koja je pozitivna na koronavirus, prenosi Index.

“Osjećam se dobro, nemam nikakvih simptomima. U srijedu kolega Ćorić i ja izlazimo iz samoizolacije”, objašnjava Aladrović.

Kazao je kako mu je tempo što se tiče rada i trenutnih aktivnosti vrlo aktivan.

“Redoviti su sastanci online sa suradnicima iz Ministarstva i kolegama iz vlade. Alati koje smo usvojili u proteklih 7-8 mjeseci nam omogućuju da posao radimo na daljinu gotovo neometano”, ističe.

100 dana vlade

Rekao je kako misli da mogu biti zadovoljni onime što je učinjeno u prvih 100 dana ove vlade.

“Prvenstveno mislim na Višegodišnji financijski okvir koji je unutar ovih 100 dana ispregovaran. Osim toga i Zakon o potresu, odnosno zakon koji definira obnovu Grada Zagreba je također usvojen. Možemo biti zadovoljni sa sto dana, ali pred nama je jako puno posla. Pred nama je jedan neizvjestan period iz epidemiološke, ali i ekonomske perspektive”, istaknuo je.

Osvrnuo se i na pregovore sa sindikatima.

“Mi smo u fiskalnim okvirima u kojima se nalazimo i od toga ne možemo pobjeći. Mi smo u protekle četiri godine imali više od 18-19 posto u prosjeku rasta plaća državnim i javnim službenicima. Naša ograničenja u pogledu sljedeće godine su veća nego što su bila. To je upravo jedan od glavnih predmeta pregovora koje imamo sa sindikatima. Vidjet ćemo kako će reagirati sindikati. Ja sam siguran da su svjesni situacije u kojoj su javne financije i da će imati razumijevanja i sluha”, kazao je ministar.

Upitan je li realno da iduće godine dođe do povećanja plaća, odgovara: “Ako govorimo o tome je li realno ili ne, ja mislim da je to realno, ali ne s početkom godine.”

O eventualnom lockdownu

Aladrović kaže kako je problem i izazov koji je pred nama da se što više pridržavamo mjera i kako je odgovornost barem djelomično i na nama.

“Činimo sve što možemo da do lockdowna ne dođe. Dosad smo pokazali da smo mogli donositi pravodobne mjere. Hoće li se dogoditi lockdown ili neće, ovisi o nama samima. Ne možemo staviti u parametar hoće li se lockdown dogoditi iz političkog konteksta. On će se dogoditi ako se mi ne budemo držali mjera. Ako se budemo pridržavali svega onoga što nam Stožer i epidemiološka struka preporučuju, sigurno smo bliže tome da to izbjegnemo”, pojašnjava Aladrović.

O tome hoće li biti eventualnih kazni za nepridržavanje mjera, a ne samo apela, odlučit će Stožer, tvrdi ministar.

“Treba prepustiti odgovornost i povjerenje Stožeru koji to zaista kvalitetno radi. Ja vjerujem da su apeli i vlastita odgovornost ono što će nas držati podalje od lockdowna. U ovom trenutku spominjanje lockdowna nas vodi u epidemiološki dodatan problem, ali i u jedan ekonomski izazov”, rekao je zaključno ministar.

Facebook Comments

Related post