Bjelorusija pokrenula nuklearnu elektranu unatoč zabrinutosti baltičkih zemalja

 Bjelorusija pokrenula nuklearnu elektranu unatoč zabrinutosti baltičkih zemalja

03.11.2020. / 18:45

Objavila: Zt

Bjelorusija je unatoč protivljenju susjedne Litve pokrenula jedan od reaktora svoje prve nuklearne elektrane koju je projektirala i financirala Rusija, kako piše Hina, a prenosi Index.hr.

“U 12,03 turbo generator prvog reaktora bjeloruske nuklearne centrale uključen je u jedinstveni elektroenergetski sustav zemlje”, napisao je ministar za energiju te bivše sovjetske republike.

Centralu Ostrovets je izgradila ruska nuklearna korporacija Rosatom. Centrala ima dva reaktora od po 1200 megavata koji moraju pokrivati jednu trećinu energetskih potreba te zemlje s 9,5 milijuna stanovnika, a nalazi se 40 km od Vilniusa.

Bjeloruska centrala, čija su dva tornja za rashlađivanje vidljiva i u okolici Vilniusa, zabrinjava Litvu, koja tvrdi da ona ne udovoljava sigurnosne norme.

Litvanski ministar energetike,  Žygimantas Vaičiūnas u utorak je u priopćenju naveo da je centrala “prijetnja za nacionalnu sigurnost i za građane” njegove zemlje.

Litvanski ministar vanjskih poslova, Linas Linkevicius, je na Twitteru napisao da je centrala “geopolitički projekt koji predstavlja neriješene sigurnosne probleme”, i pozvao “EU i međunarodnu zajednicu da ne ostanu ravnodušni na takvo neznanje”.

Litva i Latvija su poduzele mjere kojima zabranjuju uvoz električne energije iz bjeloruske elektrane ili prolazak preko njihovih teritorija.

Prvi reaktor takve vrste

Litvanske vlasti su se pripremile na najgore i podijelile stanovnicima tablete joda kako bi izbjegle pojave raka štitnjače, testirale su sirene za uzbune i obilježile puteve evakuacije.

Direktor Rosatoma, Aleksej Likačev je u priopćenju pohvalio “povijesni događaj koji obilježava početka atomskog doba za Bjelorusiju, omogućen zahvaljujući dugom i učinkovitom radu velike ekipe stručnjaka” dviju zemalja.

“Projekt AES-2006, na temelju kojeg je izgrađena bjeloruska centrala jedan je od najtraženijih na međunarodnom nuklearnom tržištu”, naglasio je jedan drugi dužnosnik Rosatoma, Andrej Petrov koji je u priopćenju istaknuo “pouzdanost i učinkovitost ruskih nuklearnih tehnologija”.

Nakon dodatnih testiranja postrojenje bi trebalo biti pušteno u puni pogon u prvom tromjesečju 2021. godine.

Rosatom insistira na sigurnosti svojih reaktora, za koje tvrdi da su otporni na prirodne katastrofe i opremljeni uređajima za ograničenje radioaktivnih tvari u slučaju nesreća.

Ruski reaktor 3. generacije, aktiviran u utorak, prvi je te vrste u inozemstvu, a tri ostala istog tipa se koriste u Rusiji, dok je četvrti u pripremi.

Početkom kolovoza malo prije prvog punjenja goriva, predsjednik Aleksandar Lukašenko je pozdravio taj projekt kao veliki napredak za energetsku neovisnost zemlje i dokaz njezinog tehnološkog napretka.

Izgradnja centrale koja traje od studenoga 2013. predstavlja ulaganje od 11 milijarda dolara, od kojih 10 od ruskog kredita.

Bjeloruske vlasti su 2016. tražile od Rosatoma promjenu  reaktorske posude oštećene u padu.

Četvrtina teritorija Bjelorusije bila je ozračena eksplozijom 1986. reaktora sovjetske centrale Černobil u današnjoj Ukrajini.

 

Facebook Comments

Related post