Lica s optužnica: Familija, menadžerske zvijezde, anonimusi…Tko je tko u megasagi o Agrokoru?

 Lica s optužnica: Familija, menadžerske zvijezde, anonimusi…Tko je tko u megasagi o Agrokoru?

Piruška Canjuga, Ivica Todorić, Ljerka Puljić, Ivan Todorić, Ante Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević

16. 09. 2020. / 14:21 h

Objavio: KŽ

Kada je riječ o Agrokoru, sve ima mega pridjev: Od najveće hrvatske kompanije, preko mega obiteljske vile Todorićevih u Šestinama do mega luksuznog načina života…Tu dolazimo i do mega optužnice s 80.000 stranica spisa, od kojih se gotovo 500 odnosi na ‘tatu’ Agrokora Ivicu Todorića. Optužnica osim njega obuhvaća još 14 imena, a njihovu ulogu u sagi oko Agrokora raspetljavamo za vas

Ivica Todorić

‘Tata’ Agrokora i prvookrivljeni u mega optužnici za izvlačenje novca iz kompanija u njegovom vlasništvu, podizanje optužnice dočekao je u Zagrebu gdje sa suprugom Vesnom i dalje živi u Kulmerovim dvorima. Optužnicu je dočekao riječima: ‘Upravo zbog potrebe da se pokuša prikriti nezapamćena pljačka, Plenković pokušava usmjeriti krivnju koristeći državne institucije, te udbaškim metodama izmišlja i montira optužbe meni i mojim suradnicima.’

Samo optužnica protiv Todorića ima gotovo 500 stranica, a cijeli spis 80 tisuća stranica: Spiskano 54 milijuna kuna na nekretnine, odjeću, safari, prepariranje životinja…

Todorić je bio predsjednik Uprave Agrokora od 1995. do 2017. Od 2017. i preuzimanja kompanije od strane vjerovnika i izvanredne uprave tvrdi da je riječ o velikoj zavjeri kako bi mu se oduzela kompanija što se na kraju i dogodilo. Todorić je od pokretanja pravosudnog procesa bio neko vrijeme u Londonu, potom je izručen Hrvatskoj.

Ante Todorić

Stariji sin Ivice Todorića, Ante, vijest o podizanju optužnice dočekao je u Londonu gdje se preselio prije tri godine. Ante Todorić je nakon završene ekonomije, počeo raditi u obiteljskoj kompaniji, navodno, od nule. Od skladišta voća i povrća ubrzo je stigao do ureda predsjednika Uprave gdje je još 1998. bio asistent. Bio je izvršni potpredsjednik za maloprodaju zadužen za Srbiju i BiH.

U svoj životopis može napisati i kako je bio u Nadzornom odboru RTL-a, a u Mercator grupi bio je na čelu Nadzornog odbora. Godinu dana prije sloma kompanije, postao je zamjenik predsjednika Uprave Agrokora. Njegov odvjetnik Fran Olujić nakon podizanja optužnice kazao je: ‘Kao i do sada, odazivat će se svim sudskim pozivima i aktivno će se braniti jer smatra kako ovdje nije počinjeno niti jedno kazneno djelo pa tako ni ona za koja se njega u ovom trenutku još uvijek sumnjiči’.

Ivan Todorić

Mlađi sin Ivice Todorića, Ivan, trenutno živi u Švicarskoj. Čime se bavi, nije poznato, no 2017. je potvrđeno kako je na ugovor radio u londonskoj tvrtki svog dotadašnjeg poslovnog partnera, srpskog biznismena Ljubiše Krstajića. Ivan Todorić od 2008. do 2017. bio je predsjednik Nadzornog odbora Agrokora, a njegovo ime vezalo se uz nekoliko tvrtki. Bio je suvlasnik Sun Energyja, tvrtke registrirane za proizvodnju i trgovinu električnom energijom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bio je suvlasnik lanca restorana Good Food, a prije sloma Agrokora intenzivno se fokusirao na turizam. Agrokor je u suradnju s grupacijom Karisma Ljubiše Krstajića ušao 2013. osnivanjem tvrtke Karisma Hotels Adriatic (KHA), a treći partner bio im je turoperator TUI Travel.

Tomislav Lučić

Lučić je bio član Uprave Agrokora od 2003. do 2015. te član Nadzornog odbora od 2015. do 2017. godine. Bio je izvršni potpredsjednik Uprave za financije i kontrolu, stoga je njegovo pojavljivanje na optužnici za izvlačenje novca iz tvrtke logična stvar.

U listopadu 2017. kada su krenula uhićenja vezana za Agrokor, preko prijatelja je poručio javnosti kako je Ivica Todorić ‘koncern vodio kao one man show’. ‘Nadzorni odbor rijetko se sastajao i kolika je bila njegova snaga, to je također upitno, pa poznato je tko je odlučivao’, kazao je tada.

Ljerka Puljić

Njezino ime je također u optužnici jer je bila članica Uprave od 2000. do 2015. a od tada pa do sloma kompanije zamjenica predsjednika Nadzornog odbora. Mediji su joj tepali kao najmoćnijoj ženi hrvatskog biznisa, 2010. izabrana je za menadžericu godine. No i njoj je policija tog 16. listopada 2017. pokucala na vrata.

Kako je izgledao rad u Upravi Agrokora opisala je u jednom intervjuu davno prije sloma kompanije. ‘Radimo subotom i nedjeljom, to su najbolji dani za razvijanje strategije. Članovi Uprave tada se nađu s predsjednikom i mirno raspravljamo. Često subotom navrate unuci obitelji Todorić, igraju se za laptopom, ali to se radi planski da bi se osigurala budućnost kompanije’, opisivala je vikende u Ciboninom tornju.

Damir Kuštrak

Bio je izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta, te je u Upravi Agrokora bio u dva navrata od 1995. do 2000. godine i od 2008. do 2015. Do 2017 bio je član Nadzornog odbora. Kuštrak, koji je neko vrijeme bio predsjednik Udruge poslodavaca, bio je i neformalna veza Agrokora i vlasti.

On je jedan od dvojice Todorićevih menadžera koji je ostao u tvrtki nakon što ju je 2017. preuzela izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom, iako je i on bio uhićen kada je krenula istraga u listopadu 2017.

Piruška Canjuga

Druga najmoćnija žena Agrokora, Piruška Canjuga, nezasluženo je dugo vremena doživljavana tek kao supruga, u 90-tima moćnog HDZ-ovca, Zlatka Canjuge. Bila je članica Uprave Agrokora od 1998. do 2017.

Kada su krenula uhićenja preko svog odvjetnika Ante Nobila poručila da od 2013. do 2015. uopće nije bila na poslu. Zbog čuvanja trudnoće bila je cijelu 2013. godinu na bolovanju, a iduće 2014. bila je na porodiljnom dopustu. Ipak, optužnica obuhvaća znatno dulje razdoblje i to od 2006. do 2017.

Ivan Crnjac

Crnjac je bio član Uprave Agrokora od 2008. do 2017. te izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala. Od 2015. do 2017. bio je Todorićeva desna ruka i glavni čovjek za financije. Crnjac je bio glavni operativac za kupnju Mercatora., pa su ga prozvali mladim lavom. Crnjac je sin Bože Crnjca, vlasnika nekoliko prestižnih ugostiteljskih objekata u Zagrebu, a ove dvije obitelji veže dugogodišnje prijateljstvo i kumstvo.

Mislav Galić

Galić je uz Kuštraka jedini Todorićev menadžer kojeg je nakon preuzimanja, izvanredna uprava ostavila u kompaniji. Galić je bio član Uprave Agrokora od 2008. do 2013. Na čelu Jamnice koja je bila dio koncerna, bio je od 2016. do 2018. godine.

Iako ga je izvanredni povjerenik Ante Ramljak zadržao na čelu Jamnice unatoč pokretanju istrage, njegovom nasljedniku Fabrisu Perušku ta činjenica nije dobro sjela pa ga je 2018. smijenio. Jedan je od rijetkih aktera afere Agrokor koji je aktivan menadžer; od ove godine na čelu je Mlinara.

Mislav Galić sin je Mirka Galića, bivšeg ravnatelja HRT-a i nekadašnjeg veleposlanika u Francuskoj, koji je također svojedobno zaposlen u Agrokoru kao savjetnik Ivice Todorića.

Hrvoje Balent

Još jedan član obitelji Todorić umočen u aferu je Hrvoje Balent. U međuvremenu je postao bivši član obitelji jer se razveo od Todorićeve kćeri Ive. Bio je izvršni potpredsjednik za centralnu nabavu i usluge koncerna, a u upravu Agrokora ušao je 2012. godine, kada je vodio poslove oko reorganizacije poliklinike Nemetova, koju je iste godine koncern preuzeo od Basler osiguranja.

Alojzije Pandžić

Pandžić je bio izvršni direktor u Sektoru financija i računovodstva. O njemu se ne zna mnogo, riječ je o samozatajnom stručnjaku za financije o čijoj se ulozi doznalo nešto više 2017. kada su u medije isplivali iskazi niže rangiranih zaposlenika kompanije.

‘Iz informativne izjave više zaposlenika Sektora računovodstva i financija Agrokora d.d., proizlazi da je od 2011. do 2015. kod zaključivanja poslovnih knjiga, po nalozima upravljačke strukture Agrokora d.d., Alojzije Pandžić, kao neposredno pretpostavljeni, nakon dogovora i koordinacija s Marijanom Alagušićem, davao konkretne naloge za isknjižavanje troškova iz poslova Agrokora d.d., te ujedno i prijenos obveza Agrokora d.d. preko prijelaznih konta’, citirao je iskaz te godine Jutarnji list.

Marijan Alagušić

Alagušić je bio direktor interne revizije koncerna a potom i zatim direktor sektora kontroling. Prema ranije navedenom iskazu, a Pandžićem je koordinirao naloge za isknjižavanje troškova iz Agrokora. Nakon što je protiv njega u jesen 2017. već otvoren postupak, svoje je nekretnine, baš kao i Ivan Crnjac prepisao na člana obitelji kako ne bi moglo doći do blokade od strane suda.

Ivica Sertić

Sertić je bio član Uprave Agrokora 2016. i 2017. te izvršni potpredsjednik za tržišta, prodaju i logistiku. Tužiteljstvo tvrdi da je sudjelovao u otkupu dionica Agrokora od EBRD-a, te za izvlačenje novca iz Agrokora pri tome kao paravan iskoristio tvrtku AWT International. U svom je iskazu istražiteljima Sertić to porekao i tvrdio kako nije sudjelovao u toj financijskoj transakciji’.

Olivio Discordia i Sanja Hrstić

Olivio Discordia bio je vlasnik i direktor revizorske tvrtke Baker Tilly u Hrvatskoj koja je nakon otvaranja afere izgubila status zagrebačke podružnice ove međunarodne revizorske kuće. U kratkim crtama, Discordia je optužne da je frizirao revizorske nalaze poslovanja Agrokora i tvrtki u sastavu koncerna po nalogu Uprave. Njegov odvjetnik je ranije kazao kako je Discordia poštivao sve međunarodne standarde i Zakon o reviziji tako da on i dalje stoji iza svog revizijskog nalaza. Sanja Hrstić je suradnica Olivia Discordije.

Njezina podređena, revizorica u tvrtki Baker Tilly Hrvatska, u iskazu je navela kako su još davno nepravilnosti. ‘Bila sam vođa tima revizora koji su radili reviziju financijskih izvještaja Agrokora. Još 2010. uočili smo nepravilnosti i nepridržavanje Međunarodnih računovodstvenih standarda. Sve je to i navedeno u internim materijalima tvrtke Baker Tilly Discordia za koju sam radila i koja je bila angažirana za Agrokorova izvješća. Svu tu internu dokumentaciju predala sam svojoj nadređenoj. To je bila Sanja Hrstić, tada viša revizorica u Baker Tillyju’, kazala je ispitana revizorica, piše Tportal.

 

Facebook Comments
Podijeli Istinu.hr!
  •  
  •  
  •  

Related post