Nela Sršen: Lockdown bi bio katastrofa, sada se teži zatvaranju kafića, teretana…

 Nela Sršen: Lockdown bi bio katastrofa, sada se teži zatvaranju kafića, teretana…

23.10.2020./21:00

Objavila: Saorsa

“Broj novozaraženih koronavirusom se eksponencijalno širi i možemo očekivati daljnji porast pozitivnih pacijenata. Logično je da se prisjećamo kako je to izgledalo u trećem mjesecu. Izgubili smo 4 do 5 mjeseci. Ljeto nam je dalo priliku da pokušamo suzbiti zarazu i mi to nismo napravili”, izjavila je dr. Nela Sršen iz bolnice u Padovi koja se putem Skypea javila u emisiju Studio 4 na HTV-u, kako prenosi Index.

“Naravno da današnje brojke zastrašuju, ali u Italiji je 29. ožujka bilo hospitaliziranih 26 tisuća ljudi. Njih 4,5 tisuća bilo je na reanimaciji. Nije se znalo ni kako raditi. Danas, je od svih briseva koji se rade, njih 9 do 10 posto pozitivnih. Od pozitivnih slučajeva njih 95 su potpuno asimptomatični, ne bi ni znali da su zaraženi. Virus se širi među mladom populacijom”, dodala je.

“Lockdown bi bio katastrofa. Treba zatvoriti teretane i sportske centre, kafiće i restorane…”

Dr. Sršen je razgovarala s jednim od vodećih svjetskih virologa koji joj je rekao da u znanstvenom smislu nema nikakvog smisla pretjerano loviti sve kontakte i stavljati sve u izolaciju. Dodaje i kako bi još jedan lockdown bio katastrofalan za gospodarstvo i psihu ljudi. Ono čemu se sada reži jest, smatra, smanjiti sportske aktivnosti, zatvoriti teretane i sportske centre, kafiće i restorane i druga mjesta gdje su moguće zaraze među mlađom populacijom. I time što više zaštititi starije.

O raspadu zdravstvenog sustava

“Iako imamo eksponencijalni rast, na reanimaciji je danas u pokrajini Venetto oko 45 pacijenata”, kazala je Sršen.

Pohvalila je guvernera pokrajine i dodala kako je na jedinicama intenzivne njege osigurano 1000 mjesta. “Ne govorimo o Španjolskoj gripi, SARS-u i MERS-u. Smrtnost od covida-19 je od 0,3 do 0,6 posto. Tijekom ljeta na snazi je bila infodemija i puštane su kontroverzne informacije. Želim naglasiti da biti pozitivan ne znači biti vektor zaraze i biti bolestan.”

“Eksponencijalni rast ugrožava delikatnu grupu pacijenata”

“Eksponencijalni rast ugrožava delikatnu grupu pacijenata i raste broj smrtnih slučajeva. Ne želim se vraćati u iskustvo trećeg mjeseca kad su bolnice pucale. Mislim da smo naučili lekciju, ali nismo razvili svijest. Moramo izbjeći lockdown, držimo se epidemioloških mjera – nosimo maske”, poručila je dr. Sršen.

“Ako volimo domovinu, pomozimo liječnicima i stožerima, nosimo maske”

“Što moja domovina sve nije izdržala, mislite da virus neće izdržati? Uvjerena sam i vjerujem u kapacitet naših liječnika, vidimo po popunjenosti da će to biti izdrživo, ali samo pod jedim uvjetom – da svi mi u Hrvatskoj, svi u Europi pomognemo da ne dođe do raspada sustava. To ne ovisi o bolnicama, o medicinskim sestrama, ali ako nešto želimo napraviti, ako volimo svoju domovinu, pomozimo tim ljudima, pomozimo stožerima, pomozimo epidemiolozima. Čuvajmo zdravlje naših baka i roditelja. Nosimo maske, perimo ruke i fizički se distancirajmo. Pa nije toliki problem držati se mjera tri do četiri tjedna dok ne padne broj pozitivnih briseva. Tada bi i mjere aktivnog nadzora imale smisla. One to nemaju uz eksponencijalni rast, zaključila je Sršen.

Facebook Comments

Related post