Šef Hrvatskih šuma pušten kući, Rimac prenoćila u pritvoru: Jakupčić tvrdi da je ona na njega vršila pritisak oko vjetroelektrane!

 Šef Hrvatskih šuma pušten kući, Rimac prenoćila u pritvoru: Jakupčić tvrdi da je ona na njega vršila pritisak oko vjetroelektrane!

30. 05. 2020.

Objavio: Istina.hr

 

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, koji je u petak uhićen u sklopu istrage oko vjetroelektrana kod Knina, kasno sinoć je pušten kući, rekao je za Jutarnji list njegov odvjetnik Vladimir Terešak.

Jutarnji neslužbeno doznaje doznaje da je Jakupčić u svojoj obrani potvrdio da je bivša državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac na njega vršila pritisak da povuče negativno mišljenje Hrvatskih šuma za Vjetroelektranu Krš-Pađene.

Istragom su obuhvaćeni Jakupčić i još 12 osoba koje se tereti za kaznena djela raznih zloupotreba, trgovanja utjecajem, ali i primanje mita.

Smijenjena državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac u petak je iznijela svoju obranu u Uskoku, ali nije odgovarala na pitanja, kazao je njen odvjetnik, dodajući da bi nakon noći u pritvoru u subotu mogla biti dovedena i pred suca istrage.

“Iznijela je obranu iscrpno, nije odgovarala na pitanja, ne iz taktičkih razloga, nego je toliko umorna da smo htjeli ovo što prije završiti, ali je praktički odgovorila na sve”, rekao je odvjetnik Željko Gulišija za HTV.

Gulišija je izjavio i da je njegova branjenica bila “apsolutno iznenađena današnjim događajima” nakon što je u petak uhićena s još 12 osoba među kojima su i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić te pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, koja je odlukom Vlade također smijenjena u petak.

Izvori bliski istrazi ističu da se Rimac sumnjiči za trgovinu utjecajem i primanje mita od 45.000 eura kako bi pogodovala tvrtki C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektranu kod Knina. Uz to, sada već bivša državna tajnica sumnjiči se da je radila pritisak na Hrvatske šume kako bi promijenili negativno mišljenje koje je C.E.M.P. dobio oko izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađane.

Uskok sumnja su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i Ivan Melvan iz splitske ispostave Hrvatskih šuma bili ti koji su u konačnici početkom godine dali pozitivna mišljenja za vjetroelektrane.

Jakupčićev odvjetnik Vladimir Terešak je kazao da je njegov branjenik iznosio aktivnu i opširnu obranu te da se njega tereti da je sve rado po nalogu Josipe Rimac.

“Moj branjenik je poricao krivnju za ono što mu se stavlja na teret. Radi se o trgovačkom društvu i izgradnji vjetrolektrane u okolici Knina. Jakopčić je naplatio dug po osnovi korištenja. Taj dug seže od 2015, od bivše uprave. Dakle, Hrvatske šume su naplatile dug od bivše uprave, terete ga da ta šteta nije naplaćena. On je naplatio 6 milijuna duga, ali ostala je još neka šumska šteta”, rekao je Terešak.

Tvrka C.E.M.P. oglasila se u petak priopćenjem u kojem odbacuje bilo kakve nezakonite radnje, tvrdeći da to može dokazati iz postojeće dokumentacije pri svim nadležnim tijelima u ovom projektu.

Facebook Comments