SJEĆANJE NA 57 POBIJENIH MJEŠTANA Najmlađa žrtva imala je svega šest mjeseci

 SJEĆANJE NA 57 POBIJENIH MJEŠTANA Najmlađa žrtva imala je svega šest mjeseci

08.10.2020. / 19:45

Objavila: Zt

Polaganjem vijenaca i minutom šutnje na spomeniku, a potom i ispred zajedničke grobnice u Kresinima, obilježena je 77. godišnjica stradanja mještana tog sela. U selu je 7. listopada 1943. godine živjelo 95-ero mještana, tog ih je dana pobijeno 57 od kojih je najmlađa žrtva imala samo šest mjeseci. Bila je to sestra Draga Kresine, koji je uz Mariju Damijanić, Josipa Kresinu i Franju Kresinu, jedan od četiri živuća svjedoka tog krvavog pokolja od strane njemačkih vojnika, prenosi Glas Istre.

– I nakon 77 godina sjećanje je i dalje bolno, ne postoji obitelj u selu koja tada nije izgubila svoje najmilije, kaže nam Drago Kresina.

Branko Oplanić, predsjednik SUA Istarske županije, podsjetio je kako je kapitulacijom Italije 1943. godine krenula njemačka ofenziva na Istru, poznata pod nazivom Rommelova ofenziva. Cilj je bio slomiti svaki pokret otpora u Istri. Nacisti su tako razarali sve pred sobom, ubijali su civile, pljačkali su i palili sela. U prvim je danima ofenzive poginulo oko 2.500 tisuće ljudi.

Romano Božac podpredsjednik SUA Istarske županije, ispred zajedničke je grobnice opisao jezive događaje koji su se dogodili tog kobnog 7. listopada kada su majke, djecu i starce pobili ili žive spalili. Podsjetio je kako je Žminjština (selo Bošci, Mužini, Feštini…) tih dana pretrpjela mnoge gubitke i doživjela neočekivana zvjerstva te da se žrtve nikada ne smiju zaboraviti. Načelnik općine Žminj Željko Plavčić, poručio je okupljenima kako zajedništvo koje je tada vladalo među ljudima i vjera u bolje sutra, mora biti primjer kako živjeti danas u neizvjesnim vremenima.

Vijenac su osim članova SUA Istarske županije, položili i članovi Udruge civilnih invalida rata iz Rijeke te Romeo Matošević ispred rovinjskog društva “Josip Broz Tito”.

 

Facebook Comments

Related post