Austrija od petka uvodi nove strože mjere, Kurz: To će biti izvanredni mjeseci

 Austrija od petka uvodi nove strože mjere, Kurz: To će biti izvanredni mjeseci

19.10.2020./17:00

Objavila: Saorsa

Kako piše Hina, a prenosi Index, zbog povećanog broja novozaraženih Austrija od petka uvodi strože mjere protiv širenja koronavirusa koje se prije svega odnose na pravila o okupljanju, priopćila je vlada u Beču u ponedjeljak.

“Mi smo svjesni da su ove mjere nepopularne, ali su nužne”, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka, ÖVP) nakon sastanka vlade.

On je objasnio kako će sljedeći mjeseci iziskivati od svih građana Austrije napore kako bi se kontroliralo širenja virusa.

Najviše šest ljudi u zatvorenom i 12 na otvorenom

“To će biti izvanredni mjeseci, ali što smo složniji i što više pojedinaca bude poštivalo mjere, to ćemo bolje proći kroz ovu fazu”, rekao je Kurz i dodao da će se Austrija, ako se ne zaustavi trend rasta broja novooboljelih, suočiti s brojem od 6000 novozaraženih dnevno.

“Mi moramo učiniti sve kako bismo spriječili novi lockdown”, zaključio je austrijski kancelar predstavljajući strože mjere.

Nove mjere koje stupaju na snagu se odnose na okupljanje osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru. Tako je ubuduće dozvoljeno okupljanje najviše šest osoba u zatvorenom prostoru te dvanaest na otvorenom.

To vrijedi i za ugostiteljske objekte, pri čemu će restorani i gostionice s više od 50 sjedećih mjesta morati donijeti poseban sigurnosni koncept.

Pogrebi i dalje ograničeni na 500 osoba

Odluke o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, o čemu se proteklih dana raspravljalo, ostavljene su na izbor pojedinim saveznim zemljama koje mogu reagirati ovisno o razvoju situacije.

Od ovog pravila su izuzeti pogrebi gdje je broj okupljenih i dalje ograničen na 500 osoba.

Profesionalno organizirana okupljanja u zatvorenom su ograničena na 1000, a na otvorenom na 1500 osoba.

Od petka, pored dosadašnjih mjera nošenja maske, držanja razmaka i higijenskih pravila, vrijede i postroženi koncepti u ustanovama u kojima borave osjetljive grupe stanovništva poput staračkih domova.

“Više nema posjeta bez najava, a predviđene su i zdravstvene provjere poput mjerenja temperature”, rekao je ministar zdravstva Rudolf Anschober (Zeleni). On je istodobno odbacio navode po kojima se radi o izolaciji ovakvih ustanova.

Facebook Comments

Related post