Azija u recesiji prvi puta u 60 godina: Izuzetak je Kina koja će i ove godine rasti

 Azija u recesiji prvi puta u 60 godina: Izuzetak je Kina koja će i ove godine rasti

15.09.2020./13:30

Objavila: Saorsa

Pandemija koronavirusa gurnula je azijska gospodarstva u razvoju u recesiju prvi puta u 60 godina, izvijestila je u utorak Azijska razvojna banka (ADB), piše Hina, a prenosi Večernji list.

Gospodarstvo u toj skupini azijskih zemalja smanjit će se ove godine 0,7 posto, navodi ADB u ažuriranim procjenama, izmijenivši lipanjsku procjenu prema kojoj su aktivnosti trebale pasti 0,1 posto. To znači da će regija zabilježiti recesiju prvi puta od 60-ih godina prošlog stoljeća.

U 2021. banka predviđa snažan oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 6,8 posto. Time su se ADB-ove procjene gotovo uskladile s onima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), primjećuje BBC.

Aktivnosti će se smanjiti u oko tri četvrtine gospodarstava u regiji, utvrdio je ADB. „Većina gospodarstava u azijsko-pacifičkoj regiji može očekivati težak oporavak do kraja 2020”, rekao je glavni ekonomist ADB-a Yasuyuki Sawada u priopćenju.

Najveći pad trebala bi bilježiti južna Azija, pa bi tako indijsko gospodarstvo ove godine trebalo pasti devet posto. U jugoistočnoj Aziji pad bi trebao biti znatno blaži i iznositi ‘samo’ 3,8 posto. Kina je izuzetak, uz procijenjenu ovogodišnju stopu rasta od 1,8 posto.

Među pojedinim gospodarstvima najveći pad bilježit će u 2020. otočna gospodarstva, uvelike ovisna o turizmu. Tako bi gospodarstvo Fidžija trebalo pasti 19,5 posto a ono Maldiva 20,5 posto. Za 2021. ADB predviđa snažan oporavak u regiji u cjelini, uz procijenjenu stopu rasta od 6,8 posto.

Kinesko gospodarstvo trebalo bi porasti 7,7 a indijsko osam posto, procjenjuje ADB.

Upozoravaju ipak da bi oporavak mogla omesti dugotrajna pandemija i oštrije mjere njezina suzbijanja.

“Pandemija Covida 19 i dalje je velika prijetnja za gospodarstvo, budući da bi dugotrajni prvi val zaraze odnosno novi valovi mogli potaknuti vlade na nove mjere njezina suzbijanja”, objašnjava Sawada.

Facebook Comments
Podijeli Istinu.hr!
  •  
  •  
  •  

Related post