Egipatski imam želi kriminalizaciju djela protiv muslimana

 Egipatski imam želi kriminalizaciju djela protiv muslimana

28.10.2020./12:00

Objavila: Saorsa

Veliki imam egipatske džamije al-Azhar pozvao je međunarodnu zajednicu da kriminalizira djela “protiv muslimana”, nakon objave karikatura proroka Muhameda u Francuskoj koje su izazvale bijes muslimana diljem svijeta i pozive vlada tih država na bojkot francuskih proizvoda, prenosi Index.

Karikature, koje muslimani smatraju svetogrđem, objavljene su u znak solidarnosti s učiteljem kojemu je 16. listopada odrubljena glava jer je u razredu pokazao karikature proroka Muhameda.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razbjesnio je muslimane rekavši da će udvostručiti napore kako bi se spriječilo da konzervativna islamska vjerovanja ugrožavaju francuske vrijednosti.

Šeik Ahmed al-Tayeb, čelnik tisuću godina starog sveučilišta sunitskih muslimana, rekao je da al-Azhar oštro odbacuje korištenje protumuslimanskih osjećaja za pridobivanje birača na izborima.

Egipatski predsjednik Sisi izjavio je da vrijeđanje 1.5 milijardi muslimana nije sloboda govora, ali je odbacio bilo koji oblik nasilja u ime obrane religije i vjerskih simbola.

Prosvjedi diljem islamskog svijeta

Turska je najavila da će poduzeti sve pravne i diplomatske korake protiv karikature predsjednika Erdogana u satiričnom listi Charlie Hebdo.

Naslovnica lista prikazuje Erdogana u majici i donjem rublju s limenkom pića u ruci, a pored njega sjedi žena u hidžabu.

“Oštro osuđujemo karikaturu našeg predsjednika u francuskom časopisu koja pokazuje da joj nikakva religija i vrijednosti nisu svete”, napisao je na Twitteru Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin.

Erdogan je ovaj vikend napao Macrona rekavši da treba otići psihijatru, na što je francuske opozvala svog veleposlanika u Ankari.

Erdogan je u ponedjeljak također pozvao na bojkot francuskih proizvoda. Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u utorak francuskog otpravnika poslova zbog navodnog vrijeđanja islamskog proroka Muhameda.

Istoga dana Saudijska Arabija osudila je crteže proroka Muhameda i svaki pokušaj povezivanja islama s terorizmom, no nije se priključila pozivima drugih muslimanskih zemalja na akciju protiv izlaganja crteža proroka u Francuskoj.

Pakistanski parlament donio je rezoluciju u kojoj vladu poziva na povlačenje predstavnika iz Pariza. U Kuvajtu neki su supermarketi u skladu sa službenom uredbom povukli francuske proizvode s polica.

U Bangladešu više od 400.000 ljudi prosvjedovalo je u utorak u glavnome gradu Dhaki pozivajući na bojkot francuskih proizvoda pri čemu su zapalili kartonsku lutku s likom Macrona.

Facebook Comments

Related post