Njemačka priprema nove mjere, mogli bi zatvoriti sve osim vrtića, škola i trgovina

 Njemačka priprema nove mjere, mogli bi zatvoriti sve osim vrtića, škola i trgovina

28.10.2020./11:00

Objavila: Saorsa

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi u srijedu s premijerima saveznih pokrajina dogovoriti zatvaranje svih restorana i barova od 4. studenoga kako bi se zaustavilo širenje virusa, a samo bi škole i dječji vrtići radili, stoji u nacrtu prijedloga, piše Hina, a prenosi Index.

Prema novim mjerama ljudi bi mogli izlaziti samo s članovima vlastitog kućanstva, stoji u tekstu prijedloga suzbijanja virusa u Njemačkoj u kojoj su u utorak ujutro potvrđene 14.964 novozaražene osobe.

Predviđene kazne, zatvaranje klubova, teretana, kino-dvorana, kazališta…

Predviđene su kazne za one koji prekrše propise, no ne iznose se pojedinosti o tome.

Eksponencijalni rast u gotovo svim njemačkim pokrajinama govori da brojne zdravstvene vlasti ne mogu ući u trag svim infekcijama i zato je nužno smanjiti kontakte među ljudima u nadi da tako jake mjere neće biti potrebne tijekom Božića.

Ako čelnici 16 njemačkih saveznih pokrajina prihvate nacrt novih mjera na telefonskoj konferenciji predviđenoj kasnije u srijedu, tada će se zatvoriti dvorane za fitness, klubovi i kino-dvorane, kazališta i operne kućne te koncerti.

Trgovine bi mogle ostati otvorene budu li primjenjivale stroge higijenske mjere i ograničile broj kupaca, a restorani će isporučivati hranu samo za dostavu.

Njemačka je bila mjesecima hvaljena jer je uspjela ograničiti širenje zaraze u prvom valu daleko bolje od drugih velikih sila, no sada je suočena s ubrzanim rastom infekcija.

Njemačka do sada izbjegavala drugi lockdown

Vlada je do sada izbjegavala uvesti drugo zaključavanje pošto je prvo razdoblje takvih mjera teško pogodilo gospodarstvo.

No Merkel je u utorak upozorila na opasnost za njemački zdravstveni sustav ako zaraza nastavi eksponencijalno rasti, a ministar Peter Altmaier rekao je da bi Njemačka do kraja tjedna mogla imati 20.000 novozaraženih na dan.

Altmaier je za njemačku mrežu ARD u srijedu kazao: “U vrlo smo teškoj situaciji s pandemijom. Brojke zaraze eksplodiraju i prijete kapacitetu zdravstvenog sustava i prema tome i ljudskim životima i mi moramo djelovati.”

Predviđa se da savezna vlada osigura financijsku pomoć tvrtkama koje će biti najteže pogođene zatvaranjem, stoji u nacrtu koji će biti predstavljen kasnije u srijedu.

Samo “nužna, neturistička” noćenja bit će dopuštena, a bordeli, bazeni, kozmetički studiji i saloni za masaže i tetoviranje morat će se svi zatvoriti. Ostat će otvoreni frizeri i fizioterapeutski centri.

Facebook Comments

Related post