Varaždin: Završena energetska obnova županijske ljekarne

 Varaždin: Završena energetska obnova županijske ljekarne

03.11.2020. / 17:05

Objavila: Zt

Završena je energetska obnova zgrade Ljekarne Varaždinske županije, jedine ljekarne čiji je osnivač županija, obnovljene s više od 860 tisuća kuna europskog novca, rečeno u utorak na završnoj konferenciji projekta u Županijskoj palači u Varaždinu, kako piše Hina, a prenosi Glas Istre.

Zamijenjena je vanjska stolarija, rekonstruiran sustava grijanja i hlađenja te rasvjeta, obnovljena fasada. Zgrada je iz energetskog razreda F prešla u razred C.

Uštede toplinske energije za grijanje iznosit će više od 52 posto na godinu, uštede energije potrebne za hlađenje više od 53 posto, a emisije ugljičnog dioksida bit će smanjene za 71 posto.

„S obzirom na to da se radi o središnjoj ljekarni u našoj županiji koja organizira dežurstvo te usluge pruža 24 sata na dan tijekom cijele godine, radnim danom, praznicima i blagdanima, onda ovaj projekt ima veliku važnost“, istaknuo je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin.

Ravnateljica Ljekarne Varaždinske županije Zvezdana Petrović rekla je da je zgrada u Kolodvorskoj ulici, površine gotovo 600 metara četvornih, izgrađena prije 59 godina. Najavila je da će biti prva županijska ljekarna u Hrvatskoj koja će uvesti automatsko zaprimanje, pohranu i izdavanje lijekova.

„Time će u ljekarni u Kolodvorskoj početi radovi na uređenju automatiziranog skladišta, koje će imati računalno upravljanje, robotsku ruku i izlazne lokacije na koje će biti dopremljeni lijekovi“, rekla je Petrović.

Objasnila je da ljekarnik više neće morati odlaziti po lijekove na mikrolokacije u skladištu te ih donositi do radnog mjesta za izdavanje, nego će se isporučivati iz automatiziranog skladišta putem povezanih programskih modula na izlaznu lokaciju u blizini samog mjesta izdavanja.

Na završnoj konferenciji projekta u Varaždinu bila je i zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain, koja je istaknula da su nam zdravstveni objekti, ljekarne i drugi objekti koji prate zdravstveni sustav posebno važni u današnjoj borbi protiv pandemije koronavirusa.

Facebook Comments

Related post