Za Adelin gubitak kilograma zaslužna je SIRTFOOD ili SIRTUINSKA DIJETA,ali što to zapravo podrazumijeva?

21.05.2020/20:37 h

Autor: #dalchy

 

Adele je u posljednjih godinu dana izgubila više od 40 kilograma, navode različiti izvještaji.

 

Što je Sirtuinska dijeta?

Sirtuinska dijeta svoju popularnost ponajviše duguje činjenici što potiče unos čokolade i vina. Njezini autori, Aidan Goggins i Glen Matten , naime, smatraju da unos hrane koja aktivira tzv. sirtuine potiče trošenje masnih naslaga odnosno mršavljenje. Osim vina i čokolade, hrana koja se nalazi na popisu aktivatora sirtuina su i kava, zeleni čaj i jabuke, a sama je dijeta opisana u knjizi The Sirtfood Diet.
Vjerovali ili ne, ovaj pomalo kontroverzni program prehrane pokrenula su dva nutricionista sa sjedištem u Velikoj Britaniji, Aidan Goggins i Glen Matten, nakon što su 2016. objavili istoimenu knjigu recepata. “Mršavi gen” oslanjajući se na spajanje hrane koja obiluje sirtuinima, podskupina biljnih bjelančevina koje se mogu naći u određenoj hrani i u tijelu prirodnim putem. Povećana razina sirutina u tijelu može pomoći ubrzati metabolizam i smanjiti upalu, a istaknuto je i zbog njegovih svojstava protiv starenja, navodi se u istraživanju iz 2013. objavljenom u Godišnjem pregledu fiziologije. “Općenito, moglo bi biti dobro jesti hranu bogatu sirtuinom – „jabuka, borovnica i ekstra djevičansko maslinovo ulje”, kaže Tracy Lockwood Beckerman, autorica „boljeg vremenskog rješenja za hranu.“
Što možete jesti na Sirtuinskoj dijeti?
Kao što je istaknuto u Službenoj prehrani sa slatkom hranom, program prehrane temelji se na planu obroka koji će biti prepuna slatke hrane, ali smanjen u ukupnom broju kalorija. U stvari, jedan od autora knjige tvrdi da vam to može pomoći da u jednom tjednu progutate sedam kilograma, prenosi New York Post.

Postoji li plan dijetetske prehrane?
Plan obroka u knjizi prilično je ograničen: Očekuje se da ćete prva tri dana dijete dnevno konzumirati samo 1.000 kalorija koje se sastoje od jednog obroka i dva zelena soka. Kasnije u tom prvom tjednu dijete možete uživati u planovima obroka od 1.500 kalorija za četiri dana koji su uglavnom podijeljeni između dva obroka.
Neki od glavnih sastojaka koje dijeta ističe uključuju mnoštvo različitih vrsta proizvoda jer imaju puno aktivatora sirtuina, uključujući kelj, jagode, luk, peršin, rukulu, borovnice i kapare. Hvale se neka zrna, poput heljde i oraha, kao i začini poput kurkume.
Zanimljivo je da se potiču pića poput kave, matcha zelenog čaja i crnog vina – kao što se snažno oslanja na 85% tamnu čokoladu.
Dugoročno ne postoji postavljeni plan. Sve je u tome da prilagodite svoj način života kako biste uključili što više namirnica bogate sirtuinom zbog čega biste se osjećali zdravije i energičnije.

 

Sirtfood Recepti

Ako razmišljate o isprobavanju ove dijete, mi ćemo vam pomoći s pet ukusnih recepata iz knjige Sirtfood dijeta Aidana Goggins-a i Glena Mattena. Sadržaj u knjizi je sedmodnevni plan da izgubite u prosjeku 7 kilograma.

Sirtfood smothie

 

Dobar način za početak je Sirtfood smothie – tako da smo ga uvrstili u prvi recept da ovo pokrenemo kao dodatni bonus. U knjizi se savjetuje ispijanje 3 soka i dodavanje 1 obroka prva 3 dana, zatim 2 soka, 2 obroka za sljedeća 4 dana.

Sastojci:
• 2 velike šake (75 g) kelja
• rukole šaka (30 g)
• vrlo mala šaka (5 g) peršina ravnog lista
• 2–3 velike stabljike (150 g) zelenog celera, uključujući i njegove listove
• ½ srednje zelene jabuke
• sok ½ limuna
• ½ žlićice matcha zelenog čaja

Svo voće i povrće očistiti narezati i staviti u blender uz dodatak zelenog čaja usitniti do željene gustoće.

 

Sirt Muesli

 

Ako ovo želite pripremiti skupno ili pripremiti noć prije, jednostavno kombinirajte suhe sastojke i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi. Sve što trebate učiniti sljedeći dan je dodati jagode i jogurt.
Sastojci:
• Pahuljice od heljde od 20 g
• 10g heljdine kaše
• 15g kokosovih pahuljica ili osušenog kokosa
• 40g datulja, otkoštena i nasjeckana
• 15 g oraha, sjeckani
• 10 g kakao
• 100 g jagoda, nasjeckanih
• 100 g običnog grčkog jogurta (ili veganske alternative, poput soje ili kokosovog jogurta)
Pomiješajte sve gore navedene sastojke (izvadite jagode i jogurt ako ne poslužite odmah).

 

Aromatična pileća prsa s keljem i crvenim lukom te salsa od rajčice i čilija

 

Sastojci:

• 120 g pilećih prsa bez kože i bez kostiju
• 2 žlićice mljevene kurkume
• sok od ¼ limuna
• 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
• 50g kelja, nasjeckan
• 20g crvenog luka, narezan na kockice
• 1 žličica nasjeckanog svježeg đumbira
• 50g heljde
Za salsu:
• 130 g rajčice (jedna rajčica)
• Čili prstohvat
• 1 žlićica kapara, sitno sjeckanih
• 5g peršina, sitno sjeckani
• Sok od ¼ limuna
Da biste napravili salsu, uklonite kožu s rajčice i sitno je nasjeckajte, vodeći računa da zadržite što više tekućine. Pomiješajte sa čilijem, kaparima, peršinom i limunovim sokom. Sve možete staviti u blender, ali krajnji je rezultat malo drugačiji.
Zagrijte pećnicu na 220ºC . Marinirajte pileća prsa u 1 žličici kurkume, limunovom soku i malo ulja. Ostavite 5-10 minuta. U zagrijanu tavu dodajte mariniranu piletinu i pecite minutu sa svake strane, pa prebacite u pećnicu 8-10 minuta ili dok ne porumeni. Izvadite iz pećnice, prekrijte folijom i ostavite da odstoji 5 minuta prije posluživanja.
U međuvremenu kuhajte kelj u loncu na pari 5 minuta. Pržite crveni luk i đumbir u malo ulja, dok ne omekšaju, zatim dodajte kuhani kelj i pržite još minutu. Skuhajte heljdu prema uputama na paketu s ostatkom žličice kurkume. Poslužite uz piletinu, povrće i salsu.

 

Sirtfood kuglice (15-20kom)

Sastojci:

• 120 g oraha
• 30 g tamne čokolade (85% kakao-krute tvari), slomljene na komade; ili kakao
• 250g datulje, bez koštica
• 1 žlićica kakao u prahu
• 1 žlica mljevene kurkume
• 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
• nasjeckanih sjemenki 1 mahune vanilije ili 1 žličica ekstrakta vanilije
• 1–2 žlice vode

Orahe i čokoladu usitnite u multipraktiku dok ne dobijete fini prah.
Dodajte sve ostale sastojke osim vode i miješajte dok smjesa ne stvori kuglu. Možete ili ne morate dodavati vodu ovisno o konzistenciji smjese – ne želite da bude previše ljepljiva.
Rukama oblikujte smjesu u kuglice veličine ugriza i hladite u hermetički zatvorenoj posudi najmanje 1 sat prije nego što ih pojedete. Neke kuglice možete uvaljati u još više kakaa ili osušenog kokosa da postignete drugačiji finiš ako želite. Oni će se zadržati u vašem hladnjaku do tjedan dana.

 

 

Autor: #dalchy

Foto: marieclaire.co.uk

istinahr_wp507

https://istina.hr