ŠOKANTNO: Uvrnuti i pomalo bolesni običaji, ali ništa na što već nismo navikli. Od 400 godina starog mrtvaca na tronu do pečenja kornjačinih oklopa

 ŠOKANTNO: Uvrnuti i pomalo bolesni običaji, ali ništa na što već nismo navikli. Od 400 godina starog mrtvaca na tronu do pečenja kornjačinih oklopa

20. rujna 2020 / 15:45

Objavio: Plx

Negdje gledanje prognoze, negdje ples, a negdje strijeljanje pasa. Različiti su načini dozivanja i predviđanja vremena, a svijet nas kao ni inače ne prestaje iznenađivati svojim običajima i praznovjerjem kroz povijest i na raznim mjestima.

Prvim ljudima svijet je bio vrlo čudno mjesto. Pokušali su ga objasniti izmišljajući legende o bogovima i duhovima te raznim čudnim običajima.

U Jerihonu je u osmom stoljeću pr.Kr. glava preminulog djeda bila ukrašena, napunjena glinom, obojena, a očne duplje ispunjene ukrašenim školjkama. Bila bi tako postavljena u sredinu prostorije te bi se navečer obitelj skupljala oko nje. Preteča televizora?

Glavobolja je od pamtivijeka zadavala muke ljudima, a vama bi se moglo isto dogoditi kad čujete kako se u Francuskoj rješavao taj problem. Naime, pet tisuća godina prKr. vrač bi osobi s migrenom probio malu rupu iglom u glavi, a potom je odalamio palicom ne bi li svi demoni izašli iz nje.

U Indiji bi u srednjem vijeku po rođenju djeteta, najstarija teta otišla u hram gdje bi joj odsjekli dva prsta desne ruke. Ukoliko ovaj običaj demografski proučimo, ova interesantna antinatalitetna politika sprječava obitelj da ima više od 2 (i pol) djeteta.

U Kini su 1400 godina pr.Kr. svećenici zapisivali pitanja na prazne oklope kornjača. Oklop bi potom palili dok ne pukne. Po tom kako bi oklop pukao, svećenici bi čitali odgovore, a popucale oklope bi čuvali kao odgovore na pitanja. Kornjače su vjerojatno pojeli.

Njihovi susjedi su bili ipak malo genijalniji, Japanci su strijelama ubijali crnog psa kad bi poželjeli kišu, a bijelog za sunčano vrijeme. Dalmatinera po toj logici za promjenjivo oblačno?

Francuzi su očekivali da Karlo Veliki uskrsne iz mrtvih i spasi svijet. Umro je 814. godine nakon 45 godina vladanja, a tijelo mu je ostalo mumificirano na tronu sve do 1215. godine kada je konačno pokopan. Nakon 400 godina u oklopu, zasluženi odmor.

U Škotskoj je u 16. stoljeću kraljica Marija punih devetnaest godina koristila rog jednoroga te ga umakala u hranu ne bi li njime otkrila otrov jer je mislila kako će je Englezi otrovati u tamnici. Ipak nije otrovana, rog je bio uzalud, ali je sjekira bila jednako smrtonosna kao i otrov. Možda štit umjesto roga sljedeći put?

U Njemačkoj Adolf Hitler je rastapao olovo i potom ga ulijevao u kantu s vodom. Olovo bi hlađenjem stvaralo oblike za koje je vjerovao da proriču budućnost. Također, vjerovao je da je 7 sretan broj. Naređivao je generalima da sve napade započinju sedmog u mjesecu.

 

 

 

Facebook Comments

Related post