Koliko banana dnevno smijemo pojesti?

 Koliko banana dnevno smijemo pojesti?

04.11.2020. / 16:00h

Objavio: O.M.

Banana je omiljeno voće većini ljudi, usto je vrlo praktična za ponijeti je na posao ili put i pijesti kao međuobrok

Banana je jedna od popularnijih voćaka diljem svijeta, no iako je zdrava te je odličan izbor za međuobrok, doručak ili večeru, ipak treba pripaziti na količinu banana koju pojedemo. Banana je visokonutritivna namirnica. Dobar je izvor esencijalnih nutrijenata poput magnezija, kalija, vitamina C i B6.

Nutritivni sastav banane srednje veličine:

105 kalorija
27 grama ugljikohidrata
3 grama vlakana
0,3 grama masti
1 gram proteina
17 posto dnevne doze vitamina C
22 posto dnevne doze vitamina B6
12 posto dnevne doze kalija
16 posto dnevne doze mangana
8 posto dnevne doze magnezija

Banana smanjuje upale u tijelu i rizk od brojnih kroničnih bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje pet obroka voća i povrća dnevno i dobro je uključiti banane u njih.

Koliko banana smijemo pojesti na dan?

Izbalansirana i raznovrsna prehrana ključ je zdravlja. Ne postoji granica u količini banana u kojoj će se one iz dobre hrane pretvoriti u lošu. Odgovor leži u tome koliko određenom organizmu treba kalorija i nutrijenata, odnosno koliko ih unosi kroz druge namirnice.

U teoriji, možemo jesti banana koliko hoćeme, sve dok ne pretjerujemo s kalorijama i zbog banana ne jedemo druge namirnice te si uskraćujemo hranjive tvari kojih nema u bananama. A ako baš hoćemo govoriti o brojkama, optimalno je pojesti dnevno jednu do tri banane

Facebook Comments

Related post